Deputatul Mircia Giurgiu propune marcarea cu buline similare programelor tv, a ziarelor tipărite şi on-line care prezintă subiecte şocante sau indecente

Deputatul Mircia Giurgiu propune marcarea cu buline similare programelor tv, a ziarelor tipărite şi on-line care prezintă subiecte şocante sau indecente
Un sistem de marcare a ziarelor tipărite şi a celor on-line cu buline de restricţionare a citirii, similar celui folosit în televiziune, este propus într-o iniţiativă legislativă de deputatul clujean Mircia Giurgiu.

Scopul afişării bulinelor respective este de protejare a minorilor care ar putea avea acces la publicaţii sau articole cu conţinut explicit şocant sau indecent, conform unui comunicat de presă transmis de deputatul clujean.

„Voi iniţia un proiect de lege care prevede marcarea cu buline a ziarelor tipărite şi a celor on-line în vederea restricţionării citirii lor de către minori, pentru protejarea acestora. E un sistem similar cu cel de la televiziune, unde situaţia este reglementată prin normele CNA, dar care, în cazul presei scrise, a scăpat de sub control. Copiii care citesc ziare, în formă tipărită sau pe internet, trebuie să fie cumva feriţi de a vedea poze indecente sau şocante, care sunt la liber", precizează deputatul Mircia Giurgiu.

Deputatul va propune fie marcarea ziarelor cu buline de restricţionare de citire tinerilor cu vârste sub 16 sau sub 18 ani, fie marcarea doar a unor articole sau pagini din ziare. Prevederile respective ar urma să fie aplicate şi site-urilor ziarelor şi publicaţiilor exclusiv on-line.

Parlamentarul Mircia Giurgiu semnalează faptul că ziarele, în special tabloidele, dar şi site-urile lor şi publicaţiile exclusiv on-line, conţin numeroase poze indecente, inclusiv pe prima pagină, unde abundă subiecte despre sex. În unele situaţii sunt prezentate poze explicite cu conţinut şocant, avertizează deputatul.

Parlamentarul de Cluj, Mircia Girugiu, a precizat că se va consulta cu Clubul Român de Presă şi cu alte organizaţii profesionale din presă, pentru a analiza şi a da o formă finală propunerii legislative, după care va depune documentul în Parlament, până la finalul lunii viitoare.

 

Comenteaza