Video Foto Delta Transilvaniei şi muzeul olandezului vrăjit de dansul maghiar. Un loc de poveste, bun de pus pe Instagram

La 50 de kilometri de Cluj-Napoca există un paradis natural unic în Transilvania, dar şi un sat unde tradiţiile sunt încă vii. Ba mai mult, un olandez a fost vrăjit de frumuseţea locului şi a dechis un muzeu plin de culoare. 

Stufărişurile de la Sic

Rezervația naturală Stufărișurile de la Sic, cunoscută și ca „Delta Clujului”, este una dintre cele mai spectaculoase locații de vizitat din județul nostru. 

Satul Sic se află la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, în apropierea drumului județean DJ109D care leagă localitatea Jucu de Sus de Nicula. Rezervaţia este a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Are 260 de hectare, cât 371 de terenuri de fotbal.

Aria protejată reprezintă o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent de dreapta al Someșului Mic) alcătuită din mlaștini, iazuri și luciu de apă, cu vegetație de stuf și papură. Stufărișurile de la Sic adăpostesc și asigură condiții de hrană, cuibărire și viețuire pentru o mare diversitate de păsări migratoare de baltă, de pasaj sau sedentare, printre care: corcodelul mic (Tachybaptus ruficollis), buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), stârcul cenușiu (Ardea cinerea), lișiță (cu specii de Fulica atra și Gallinula chloropus), presură (o specie din familia Emberizidae), cufundarul polar (Gavia arctica), nagâțul (Vanellus vanellus), pițigoi moțat (Aegithalos caudatus), câneparul (Acanthis cannabina), lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus) sau șorecarul comun (Buteo buteo).

Peisajul spectaculos poate fi admirat de pe pontonul din lemn, lung de aproximativ un kilometru, din turnul de observare, aflat aproximativ la mijlocul pontonului, sau din două foișoare, aflate la un capăt și la altul al pontonului.

Muzeul Dansului 

Sunt mulţi cei care au auzit de stufărişurile de la Sic, dar nu şi cei care au trecut pe la Muzeul Dansului din sat. În drum spre rezervaţie, când treceţi pe lângă o casă albastră, cu motive tradiționale, ferestre micuțe și obloane din lemn, acoperiș din țiglă roșie, flori colorate şi un rând de cizme înşirate la streşina verandei, nu ezitaţi să vă opriţi. 

Este chiar Muzeul Dansului, deschis de olandezul Michel van Langeveld. În anul 2004, încântat de frumusețea așezării și de tradițiile de care auzise (și îndrăgostit de o localnică pe care a luat-o de soție), Michel hotărăște că Sic e locul unde va dori să-și trăiască viața mai departe. Interesat de a reînvia și păstra povestea dansului din Sic, a cumpărat casa dansului din strada Csipkeszeg și mai târziu a înființat și o fundație, numită Csipkeszeg Foundation.

Casa din Csipkeszeg a fost renovată și amenajată în stil tradițional. Este deschisă turiştilor şi găzduieşte şi fotografii alb-negru făcute în 1967 la Sic de fotograful maghiar Korniss Péte. Michel și soția lui oferă și bed & breakfast pentru cei care vor să petreacă mai multe zile în sat. Tot ei organizează în fiecare lună seri de dans, ateliere de muzică și dans. Mai multe detalii AICI!

Comenteaza