Deficit de 1.400 de angajaţi în sistemul medical din Cluj. "Cine vine pe un salariu de 600 de lei?"

Deficit de 1.400 de angajaţi în sistemul medical din Cluj.
Deficitul de angajaţi în sistemul de sănătate din Cluj ajunge la peste 1.400 de persoane, spune liderul de sindicat Ştefan Roman. El spune că principala problemă este salarizarea. "Cine vine pe un salariu de încadrare de 600 de lei?", întreabă el.


">

Deficitul de personal calificat în sistemul sanitar ajunge, în Cluj, la 1.400 de persoane, dintre care 700 sunt asistenţi medicali iar 300 sunt medici de diverse specialităţi. "Mai sunt şi infirmiere, chimişti, biologi, îngrijitoare...", arată Roman. El subliniază că o consecinţă a lipsei de personal este încărcătura fizică şi psihică pentru personalul angajat, care "a devenit enorm de mare". "Nu se poate asigura o calitate corespunzătoare a actului medical, şi singurul responsabil este ministerul Sănătăţii şi Guvernul. Normal era ca posturile să fie deblocate. La nivel naţional, deficitul oficial atinge cifra de 30.000 de persoane, e o cifră recunoscută de minister, dar neoficial, din datele prelucrate de noi, deficitul ar fi de 230.000 de salariaţi", spune Roman.

Roman spune că din cauza datoriilor acumulate de spitale, firmele furnizoare de medicamente refuză să mai onoreze comenzile făcute. Farmaciile nu vor mai onora reţetele decât pe bani cash, spune el. "Ne vom trezi că unităţile sanitare vor fi depopulate de specialişti", a conchis Roman.

Comenteaza