Deces Rege | Carte de condoleanţe, deschisă la Sala Unirii din Alba Iulia

Cartea de condoleanţe deschisă la Alba Iulia este îmbrăcată în catifea, iar pe ea este scrisă data la care a murit Regele Mihai, 5 decembrie.
Deasupra ei se află o fotografie a Majestăţii Sale, iar în părţile laterale sunt puse flori, lumânări şi un drapel cu însemnele regalităţii.
Cartea de condoleanţe a fost deschisă, joi, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, care au ţinut un moment de reculegere. Primul care a scris în carte a fost primarul din Alba Iulia, Mircea Hava. Acesta a spus, la finalul evenimentului, că Regele Mihai a plecat doar "fizic" dintre noi.
"Majestatea sa nu mai este, a plecat, dar a plecat fizic pentru că spiritul lui şi ceea ce a făcut pentru România rămâne. Noi, cei din Alba Iulia, şi toţi din România suntem recunoscători. Maiestate, veţi rămâne mereu în sufletul şi în inima noastră, ca un om care s-a bătut pentru România, care a făcut lucruri deosebite pentru România", a spus Mircea Hava.
Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a amintit că Regele Mihai a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi cel de "Mare Voievod de Alba Iulia".
"Alba Iulia a însemnat foarte mult pentru regalitatea României pentru că aici, la Alba Iulia, s-a încoronat primul Rege al României Mari (Regele Ferdinand - n.r.), a ales Alba Iulia ca simbol al Unităţii Naţionale, pe lângă faptul că la 1 Decembrie 1918 românii din Ardeal au hotărât Unirea. Aici a fost şi prima Capitală a tuturor ţărilor româneşti în vremea lui Mihai Viteazu. Majestatea sa după prima domnie a şi primit titlul onorific de Voievod de Alba Iulia şi aici în Sala Unirii a fost făcut şi cetăţean de onoare. Trebuie să menţionez că toţi Regii României Mari au păşit în această sală", a spus Rustoiu.