De ce nu a fost anunţată cauza incendiului din Turda în care şi-au pierdut viaţa 6 oameni

De ce nu a fost anunţată cauza incendiului din Turda în care şi-au pierdut viaţa 6 oameni

Patru copii şi doi adulţi au murit în urma unui incendiu care a avut loc în dimineața de 10 aprilie la o casă din municipiul Turda, dar încă autorităţile nu au anunţat care a fost cauza incendiului. 

Deşi au trecut aproape 3 săptămâni de la incendiul care a curmat vieţile a 6 persoane, 2 adulţi şi 4 dintre copiii lor cu vârste între 4 și 10 ani, autotităţile nu au făcut publică adevărata cauză a incendiului. 

Mai multe surse ale jurnaliştilor locali au spus în acest timp că acolo ar fi fost vorba despre un foc provocat. Mai exact, în live-urile de la fața locului martorii au spus că focul ar fi ars cu putere, însă doar în exteriorul casei cu degajare mare de fum, lucru care arata că putea să fi fost vorba de o acțiune a cuiva din exteriorul casei, care ar fi aruncat substanțe inflamabile, potrivit jurnaliștilor locali.

Totuşi, după incendiul de pe strada Nicolae Teclu din Turda, ISU Cluj n-a remis niciun comunicat oficial privind cauza probabilă a incendiului. Cum comentează ISU Cluj acest aspect? Instituţia transmite că e vorba de o anchetă în curs şi că informaţiile trebuie coroborate cu cele ale poliţiei. 

„Ancheta va fi una de durată. Când vom avea primele concluzii le vom face publice… Durează din cauza distrugerilor mari produse de incendiu, totul este scrum”, a declarat în ziua următoare după tragedia de la Turda, maiorul Andrei Biriș de la ISU Cluj. În paralel și Poliția a început investigarea cazului.

"Pentru evenimentul respectiv există o anchetă în desfășurare a Parchetului de pe lângă judecătoria Turda. Cercetările privind cauza probabilă a incendiului sunt încă în desfășurare, fiind necesară o abordare mai amănunțită realizată în colaborare cu specialiștii din cadrul IPJ Cluj", a transmis ISU Cluj în dimineaţa zilei de 27 aprilie, la 17 zile de la tragedie.

"Sunt luate în considerare toate variantele care pot iniția un incendiu și cercetarea fiecăreia în parte durează. Iar legat de suspiciuni sau indicii sunt aspecte care le comunică parchetul de pe lângă judecătoria Turda, care conduce ancheta. Ca și în celelalte cazuri unde au fost efectuate cercetări privind cauza probabilă a incendiului, se vor comunica concluziile în momentul finalizării acestora", a mai precizat ISU Cluj. 

A existat și suspiciunea ca imediat după incendiu să nu fi fost luate toate probele necesare de la fața locului și de aceea să dureze atât, mai ales că la câteva ore de la incendiu era plin de localnici la locul incidentului, potrivit surselor jurnaliștilor locali.

Însă ISU Cluj menționează că ”cercetările privind cauza probabilă sunt efectuate amănunțit, și așa cum am mai precizat în colaborare cu specialiștii IPJ, iar etapele acesteia presupun verificarea tuturor variantelor posibile. Comunicarea concluziilor se va realiza la sfârșitul anchetei”. 

Pe de altă parte, Parchetul spune că așteaptă ca ISU Cluj să comunice o posibilă cauză, excluzând ideea de mână criminală.

Comenteaza