De ce a fost asasinat fostul premier japonez Shinzo Abe. Crima ar avea în spate motive religioase

De ce a fost asasinat fostul premier japonez Shinzo Abe. Crima ar avea în spate motive religioase
| Foto: digi24.ro

Asasinul fostului premier japonez credea că Shinzo Abe promova un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donaţie uriaşă". Poliţia confirmă că suspectul purta pică unei anumite organizaţii, dar nu a numit-o.

Mama bărbatului arestat pentru uciderea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe este membră a Bisericii Unificării, a declarat luni şeful bisericii din Japonia, conform Reuters.

Tetsuya Yamagami, un şomer în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de poliţie ca fiind suspectul care s-a apropiat de Abe şi a deschis focul în timpul unui discurs de campanie de vineri, un atac care a fost filmat şi a şocat o naţiune în care violenţa armată este rară.

Yamagami credea că Abe a promovat un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donaţie uriaşă", a declarat agenţia de ştiri Kyodo, citând surse de investigaţie. Yamagami a declarat poliţiei că mama sa a rămas fără bani în urma donaţiei, au relatat ziarul Yomiuri şi alte media.

Tomihiro Tanaka, preşedintele filialei japoneze a Federaţiei Familiei pentru Pacea Mondială şi Unificare, cunoscută sub numele de Biserica Unificării, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing la Tokyo că mama lui Yamagami era membră a bisericii. El nu a precizat numele acesteia. Tanaka a refuzat să comenteze donaţiile ei, invocând ancheta în curs a poliţiei.

Nici Abe şi nici bărbatul arestat pentru împuşcarea sa nu erau membri ai bisericii, a spus Tanaka. De asemenea, Abe nu era consilier al bisericii, a spus Tanaka, adăugând că biserica va coopera cu poliţia în cadrul anchetei dacă i se va cere acest lucru.

Abe a apărut la un eveniment găzduit de o organizaţie afiliată la biserică în septembrie anul trecut, unde a ţinut un discurs în care a lăudat activitatea filialei în favoarea păcii în peninsula coreeană, potrivit site-ului bisericii.

Reuters nu a reuşit să o contacteze pe mama lui Yamagami şi nu a putut stabili dacă aceasta aparţinea de alte organizaţii religioase.

Poliţia a confirmat că suspectul a declarat că purta pică unei anumite organizaţii, dar nu a numit-o. Mama lui Yamagami s-a alăturat pentru prima dată bisericii în jurul anului 1998, dar a încetat să mai frecventeze biserica într-o perioadă cuprinsă între 2009 şi 2017, a declarat Tanaka. În urmă cu aproximativ doi-trei ani, ea a restabilit comunicarea cu membrii bisericii, iar în ultima jumătate de an a participat la evenimentele bisericii cu o frecvenţă de aproximativ o dată pe lună, a spus el.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de către Sun Myung Moon, un mesia autodeclarat şi un anticomunist strident. A atras atenţia presei mondiale pentru nunţile sale în masă, în cadrul cărora căsătoreşte mii de cupluri odată.

Moon, care vorbea fluent japoneza, a lansat o campanie politică anticomunistă în Japonia de la sfârşitul anilor 1960 şi a construit relaţii cu politicieni japonezi, potrivit publicaţiilor bisericii. Moon a murit în 2012. Biserica are aproximativ 600.000 de membri în Japonia, dintr-un total de 10 milioane la nivel global, a declarat Tanaka.

Comenteaza