Cutremur în România | Scandal cu RO-ALERT. De ce nu s-au transmis mesaje de avertizare

Cutremur în România | Scandal cu RO-ALERT. De ce nu s-au transmis mesaje de avertizare

Pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au apărut o serie de postări ale utilizatorilor nemulţumiţi de faptul că RO-ALERT nu a transmis o avertizare legată de cutremurul care a avut loc duminică dimineaţa în zona Vrancea.

"Deci sistemul ăsta cumva ne anunță după cutremur să nu luam liftul deoarece e posibil să coboare apartamentul vecinului de deasupra. Foarte util! Felicitări, faceți o treabă de vis!", a scris un internaut, pe pagina de Facebook a IGSU. 

"RO-ALERT doarme?", a întrebat cineva, ironic.

"Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajaţii. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn", a răspuns un internaut.

"Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???", a postat altcineva.

"Sunteţi buni ăştia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunţaţi la timp ? ne spuneţi acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-aţi înnebunit de nu ştiu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????", a criticat cineva.

"Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte...??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta...", a completat alta.

"Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România", a comentat o altă persoană.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică dimineaţă, după cutremurul cu magnitudine de 5,8 grade din judeţul Buzău, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că sistemul RO-ALERT nu este menit să transmită alerte înainte de cutremur, ci ulterior producerii seismului.

"Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a spus șeful DSU.

În urmă cu o lună, Raed Arafat explica, referitor la alertarea prin sistemul RO-ALERT, de ce nu vor fi transmise mesaje de averizare în caz de cutremur: 

„Dacă vorbim de cutremur, nu vom da alerte înainte de cutremur. (....) Pentru a nu induce panica, pentru că ştim că nu avem pregătirea necesară la nivelul populaţiei ca să reacţioneze cu calm, plus că nu ştim cât câştigă. Riscul să dai un mesaj cu 20 de secunde înainte cuiva care se află la etajul zece este mare ca să-l prindă pe scara blocului”, a spus Arafat.

Comenteaza