Cum va fi împodobit Bulevardul Eroilor de Crăciun

Cum va fi împodobit Bulevardul Eroilor de Crăciun
Un cadou luminos şi fulgi de gheaţă. De dimensiuni gigantice. Acestea sunt elementele ce vor împodobi Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca în perioada sărbătorilor de iarnă.

Proiectul "Beatrix" a fost declarat câştigătorul concursului public de amenajare festivă a spaţiului urban din România, Lights On, lansat de o firmă privată, în parteneriat cu municipalitatea clujeană. Autorul este Octavian Simion, profesor la Universitatea de Artă şi Design (UAD), specializat în designul corpurilor de iluminat. 

"Beatrix înseamnă în latină "cel care te face fericit" și vine cel mai probabil de la latinul viatrix sau viator care înseamnă călător. Propune o instalaţie luminoasă sub forma unui cuib - un cadou luminos cu înălțimea de 6 m și baza de 4,5 m, ce permite accesul pietonilor în interiorul construcţiei, fulgi de gheaţă giganţi în zona fântânilor arteziene, şiruri luminoase pentru circa 30 de copaci, perdele de lumini pentru stâlpii de iluminat din zona de trafic", se arată în planşa de concurs. 

Juriul concursului a fost format din Daniel Pop, arhitectul municipiului Cluj-Napoca, Daniel Dranca de la Biroul eficiență energetică, iluminat public din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Daniela Maier și Mihai Racu, arhitecți, membri ai Ordinului Arhitecţilor din România, Gabriel Aldea, fotograf, Mihail Onaca, instagrammer și un reprezentant din partea firmei organizatoare.

Concursul se află la cea de-a treia ediţie. În 2016 Lights On a scos la concurs strada Mihail Kogălniceanu, proiectul câştigător fiind declarat "Forest Spirits2. Din păcate, propunerea nu a fost pusă în practică şi va fi implementată tot în iarna lui 2017. 

În 2015, la prima ediție, concursul a propus spre decorare Piața Mihai Viteazu, iar proiectul câștigător a fost desemnat "Snow Balls". Astfel, Cluj-Napoca devenea primul oraș din țară care își alegea conceptul de amenajare urbană cu ocazia sărbătorilor de iarnă prin intermediul unui concurs jurizat de specialiști.

Comenteaza