Foto Cum va arăta al doilea mare parc al Clujului (II)

Câştigătorii concursului de soluţii pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor, al doilea mare parc din Cluj-Napoca (5,4 ha), au fost desemnaţi în primăvara lui 2018, însă planşe detaliate ale proiectului au fost publicate recent pe pagina de Facebook Someşul Nostru. Astăzi, proiectul echipei clasate pe locul II.

"Parcul Feroviarilor este al doilea parc ca mărime al Clujului. Timp de aproape trei decenii a fost lăsat de izbeliște de administrația locală. De aceea, merită salutată energia civică, dar și imaginația arhitecților care au participat la concursul de proiecte pentru amenajarea parcului de lângă Someș. Locul II al concursului international de reamenajare și reactivare al Parcului Feroviarilor a fost adjudecat de biroul de arhitectură Atelier Mass (autori principali, Metapolis, Ana Horhat)", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Someşul Nostru. 

14 echipe de arhitecți au elaborat proiecte pentru modernizarea Parcului Feroviarilor, în cadrul concursului organizat de Primăria Cluj-Napoca și de Ordinul Arhitecților din România.  Juriul a fost format din Jose Mayoral, ales președinte al acestui juriu, din Ligia Subțirică, Vlad Gaivoronschi, Elisabeta Dobrescu, Cristian Borcan, Anca Cioarec.

Este vorba despre arhitecți din Timișoara, București, Cluj, iar Jose Mayoral este un arhitect chilian, angajat la societatea Practica (Spania), care a câștigat concursul de soluții pentru amenajarea malurilor Someșului.

Juriul despre proiectul echipei clasate pe locul II

Juriul apreciază propunerea unei soluții clare și simple din punct de vedere funcțional, care presupune o flexibilitate mare în utilizarea parcului. Zonificarea pajiștii deschise în antiteză cu zonele dens plantate are un potențial deosebit. Pavilionul este poziționat strategic în zona de acces dinspre sud, adiacentă noii dezvoltări imobiliare, rezultând o zonificare favorabilă. Pentru pavilionul principal, proiectul propune o soluție adaptată la scara parcului.

Din punct de vedere peisager, a fost apreciat accentul pus pe raportul dintre zonele dens plantate cu masive de vegetație și zonele neplantate și atenția acordată sistematizării verticale. A fost apreciată configurația relativ circulară a aleii principale, integratoare a ansamblului, având mai de grabă o funcție simbolică, permițând totală libertate de mișcare în cadrul său. Direcția nord-sud a deschiderii cu punct terminus pe accesul generos la malul Someșului este tema majoră a proiectului, complementară cu configurația circulară a aleii principale.

Ideea de „common”- comun, comunitate, spațiu comunitar, liber, într-o relație cu Someșul, adecvată pentru evenimente diverse, la o scară mai amplă, precum și caracterul ușor adaptabil au fost apreciate în cadrul acestui proiect, a cărui temă strategică a avut la bază trei concepte cheie: flexibilitate, claritate, comunitate.

Pentru a răspunde complet temei concursului, juriul recomandă:

- reanalizarea configurației oblice a podului pietonal propus peste Someș;

- reconfigurarea structurii și compoziției vegetale, păstrând raportul plin-gol al soluției;

- rafinarea arhitecturii pavilionului;

- adaptarea accesului din zona bisericii și detalierea tuturor punctelor de acces în parc.

VEZI ŞI Cum va arăta al doilea mare parc al Clujului. Planşele proiectului I 

Comenteaza