Cum să faci un tur ghidat al Clujului pe gratis

Cum să faci un tur ghidat al Clujului pe gratis
Duminică de duminică, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, un ghid voluntar aşteaptă turiştii sau localnicii dornici să facă un tur ghidat gratuit al centrului oraşului.

Iniţiativa non-profit, pe nume „Cluj Guided Tours", are în spate un grup de studenţi, masteranzi sau persoane care s-au pregătit în domeniul ghidajului turistic. Activitatea se desfăşoară sub îndrumarea unui cadru didactic de la Facultatea de Geografie, care este şi iniţiatorul grupului. „O parte dintre membrii grupului au dobândit deja ecusonul de ghid, alţii sunt în curs de a-l obţine, iar alţii abia au deschis poarta «Oraşului Comoară»", spune Cristina Bolog, asistent la Facultatea de Geografie. Aceasta a răspuns în numele întregului grup la o serie de întrebări puse de cluj.travel, dar a subliniat că „nu este important cel ce iese în faţă cu diferite ocazii, căci poate alţii stau în spatele reuţitei lui. Suntem o echipă şi am dori aşa să mergem înainte împreună".

Când, cui şi cum i-a venit ideea acestor tururi?
Ideea s-a conturat începând din anul 2008, ca urmare a constatării valorificării reduse a „poveştii" şi a „spiritului locului" în Cluj-Napoca. Pentru că suntem o asociaţie, să zicem că nu are importanţă majoră cine a avut ideea, ci important este că ne-am unit forţele pentru a face ceva util pentru noi şi pentru ghidajul din Cluj şi că suntem deschişi solicitărilor, colaborărilor. Dorim să fim buni şi să creştem ca performanţă şi număr, iar pentru asta ne pregătim continuu. Principiul este acela al continuităţii, astfel încât cei care sunt deja pregatiţi îi instruiesc pe cei proaspăt intraţi în asociaţie. Modelul de bază este preluat din Praga, însă proiectul nostru presupune trei direcţii: creează cadrul necesar pregătirii şi dobândirii de experienţă, tinde spre crearea unei comunităţi de ghizi pregatiţi în Cluj-Napoca prin creşterea importanţei acestei meserii, deschide poarta „Oraşului comoară" pentru localnici şi turişti, prin conştientizarea şi promovarea patrimoniului local şi judeţean.

Ce fel de tururi oferiţi?
Tururile sunt, de regulă, generale, însă organizăm şi tururi tematice sau pentru un anumit tip de public, la cerere. Astfel, am desfăşurat o serie de activităţi cu elevi (în cadrul „Săptămânii altfel" sau cu ocazia diverselor proiecte ale liceelor), cu persoane cu dizabilităţi sau în cadrul unor evenimente, precum şi tururi cu caracter istoric, natural, sau pe urmele marilor familii nobiliare transilvane.

Când le organizaţi?
Organizăm tururi voluntare şi gratuite în fiecare duminica, începând cu ora 16.00, cu plecare de la statuia lui Matia Corvin din Piaţa Unirii, ideea acesta aparţinând uneia dintre colege, Maria Mihălţan. Însă tururi putem organiza şi la cerere, oricând suntem solicitaţi.

Care sunt cele mai populare şi de ce credeţi ca sunt aşa?
Cele mai populare tururi sunt cele generale, deoarece Cluj-Napoca nu este cunoscut cu adevărat. Atât turiştilor, cât şi localnicilor li se par extrem de interesante informaţiile, însă nu se poate trece la o aprofundare a acestora până nu sunt cunoscute generalităţile.

Câţi oameni participă în medie la un un tur şi de ce naţionalităţi?
Am făcut tururi ghidate şi cu un singur turist şi cu peste 50 de turişti. În ceea ce priveşte naţionalităţile, vom încerca să le înşirăm: în afara românilor şi maghiarilor, am ghidat francezi, spanioli, italieni, nemţi, austrieci, elveţieni, greci, evrei, americani, canadieni, neozeelandezi, singaporezi şi alte naţii.

Care a fost cel mai exotic personaj care a participat la un tur?
La categoria „exotic" am încadra copiii, care, atunci când suntem în tururi şi ştiu că îi aşteaptă premii dulci, ne pun să repetem denumirile şi poveştile, ne înconjoară şi se apropie tare de noi, parcă absorb informaţia. Dacă ne referim la locurile de origine, am avut turişti din India, Singapore, Australia şi Noua Zeelanda sau Canada... este interesant ghidajul pentru astfel de turişti, căci nu ştiu nici măcar în ce oraş se află şi descoperă că este întradevăr unul care trebuie văzut, o comoară a Transilvaniei.

Cea mai mare dezamagire de până acum a fost atunci când...?
De fiecare dată când nu suntem ascultaţi, trăim o dezamăgire. Ne bucură zâmbetul şi implicarea turiştilor în actul în sine al ghidajului. Nu ne place nici ploaia şi vremea urâtă şi nici aglomeraţia şi zgomotul din zona centrală.

Iar cea mai mare bucurie...?
Suntem bucuroşi când ne este apreciată iniţiativa şi, bineînţeles când avem multe tururi şi turişti mulţumiţi.

Spuneţi trei lucruri care vă plac despre starea monumentelor din Cluj...
Apreciem restaurarea unor obiective (în special statui) şi respectarea arhitecturii iniţiale în restaurare.

... şi trei care nu vă plac.
Nu apreciem deteriorarea (regretăm starea deplorabila a Obeliscului Carolina, a Cetăţuii) şi imposibilitatea de a vizita unele monumente, lipsa plăcuţelor informative, orarul muzeelor etc.

Într-un viitor ideal, cum vedeţi activitatea Cluj Guided Tours?
„Viitorul sună bine" . Clujul, care a fost de-a lungul istoriei un oraş deschis (spre deosebire de Braşov şi Sibiu) permiţând acces atât maghiarilor, cât şi saşilor şi altor neamuri, a ajuns astăzi un oraş multicultural şi se bucură în continuare de deschidere atât către tineret, către diverse evenimente cultural-istorice şi din segmentul congrese-conferinţe din ce în ce mai numeroase, dar şi spre diverse activităţi sportive şi agrementale în împrejurimile Clujului... Toate acestea ne deschid noi drumuri şi ne stimulează să ne îmbogăţim „repertoriul" şi să ne umplem tolba de poveşti adevărate sau perpetuate în timp de locuitori.

Dar într-o variantă pesimistă?
Faptul ca ne dorim enorm să popularizăm şi să creştem turismul în Cluj, ne face să nu credem că există o variantă pesimistă. O eventuală concurenţă nu ne sperie, ci dimpotrivă, ne stimulează să fim mai buni, să formăm o comunitate completă, eficientă şi durabilă de ghizi de turism, aici în Cluj, în inima Transilvaniei.

Aţi cerut sprijin de la autorităţi pentru desfăşurarea activităţii? Dacă da, care a fost răspunsul?

Suntem în contact cu Direcţia de Comunicare, Relaţii Publice şi Turism din cadrul Primăriei, cu Centrul de Informare Turistică, a existat şi o întâlnire cu dl. primar. Semnalele sunt pozitive şi credem că punem la dispoziţie un serviciu foarte util pentru promovarea turismului din Cluj-Napoca. O parte dintre acţiunile noastre au fost realizate şi la cererea Centrului de Informare Turistică. Acesta ne sprijina şi le mulţumim celor de acolo.

 

 

Etichete
Comenteaza