Cum ne învaţă un film să ne cumpărăm păcatele cu bani. Protagonista: "Am ajuns târziu la împărţeală"

Cum ne învaţă un film să ne cumpărăm păcatele cu bani. Protagonista:
Proiectat de trei ori la festivalul de film Transilvania, filmul "Poziţia copilului", câştigător în acest an al premiului Ursul de Aur la Berlinală, vorbeşte despre cum ne putem cumpăra greşelile cu bani. "Am învăţat de la mafii mai vechi", spune protagonista Luminiţa Gheorghiu, prezentă la Cluj pe toată durata festivalului.

Aplauze la genericul de final şi aplauze în picioare după film când în faţa ecranului a venit protagonista Luminiţa Gheorghiu. Deşi e a treia proiecţie a filmului în acest festival, sala de la cinematograful "Florin Piersic" a fost plină şi azi, la proiectarea filmului câştigător la Berlin, "Poziţia copilului".

"Aplauzele dumneavoastră de la sfârşitul filmului sunt extraordinare, cum a fost şi la prima proiecţie, iar acest lucru mă face să fiu într-o continuă stare de fericire, vă mulţumesc mult!", le-a transmis Luminiţa Gheorghiu spectatorilor, după proiecţie.

Întrebată care e mesajul pe care îl transmite ca protagonistă prin acest film, Gheorghiu militează pentru o mai multă libertate pentru copii din partea părinţilor. "Nu numai pentru tineri, dar pentru ei în mod special, au timp să mai înveţe, să fie părinţi mai buni decât este Cornelia noastră. Atenţie la dragostea pe care le-o oferim copiilor, poate fi un lucru care generează drame. Trebuie să ne stăpânim şi să le oferim copiilor mai multă răspundere, ca ei să ştie mult mai bine ce au de făcut în viaţă", a transmis ea.

"Eu mă reţin să stau toată ziua pe capul copilului, care are familie şi copil. Şi mă întrebam dacă e bine sau nu, iată că nu e bine să sufoci cu dragoste familia. E greu pentru mine, aş sta toată ziua cu ei, dar asta cred că-i sufocă pe ei", a spus şi o spectatoare, în aplauzele audienţei. "Faptul că dumneavoastră încercaţi să vă stăpâniţi dragostea e un lucru remarcabil", i-a răspuns actriţa.

Un spectator a remarcat că filmul lasă să se înţeleagă că orice se poate rezolva cu bani şi şi-a exprimat poziţia la sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la finalul proiecţiei. "Se pare că e realitatea pe care o trăim; inclusiv durerea se poate alina, dacă dai bani. E păcat, dar asta e societatea românească", a spus el.  "Nu e doar societatea românească", a replicat Gheorghiu. "Noi am copiat de la alte mafii, mult mai puternice decât noi. Am ajuns mai la sfârşit la împărţirea lucrurilor, dar ne dăm silinţa să-i ajungem din urmă".

„Poziția copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria" (2003) și „Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer. Rolurile principale sunt jucate de Luminița Gheorghiu și de Bogdan Dumitrache.

Vezi mai jos o secvenţă de la sfârşitul proiecţiei, cu întrebările audienţei şi răspunsurile protagonistei:

Comenteaza