Cum e sa fii registrator la un centru de vaccinare. Experienta unui angajat al Primariei Cluj-Napoca

Cum e sa fii registrator la un centru de vaccinare. Experienta unui angajat al Primariei Cluj-Napoca

Mircea Moroșan, angajat la Serviciul Public pentru Administrarea Obiectivelor Culturale Cluj Napoca, s-a detașat la un centru de vaccinare și lucrează va registrator.

''Mult a fost, putin mai este.

Maine incepe saptamana a treia de cand lucrez cu niste oameni deosebiti intr-un centru de vaccinare din Cluj. A aparut oportunitatea si am solicitat sa fiu transferat la unul dintre aceste centre administrate de municipalitate. Tehnic este o detasare temporara iar eu sunt un fel de registrator. In spatele deciziei mele este dorinta de participa activ la efortul de vaccinare. Pe scurt, registratorii se asigura ca persoanele vaccinate sunt introduse in sistem odata ce au primit doza, se asigura de asemenea ca vor ajunge cei aflati pe liste si foarte important, ne asiguram ca nu se pierd vaccinuri. Suntem doua schimburi, de curand doua fluxuri, medici, asistente si regsitratori.

Medicii și asistentele sunt sufletul întregului proces. Ii vad in fiecare zi atenti la fiecare pacient care intra. Il analizeaza, il chestioneaza apoi vaccin si apoi urmarierea efectelor. Pur si simplu ii admir. Coordonatoarea centrului nostru are un nume cu profunda rezonanta artistica, o cheama Aida si, pe langa centru de vaccinare mai coordoneaza si partea medicala din inca doua scoli si doua gradinite. Pai cum sa nu o admiri mai ales ca zambeste mult si e mereu optimista. In prima parte a pandemiei a participat la anchete epidemiologice apoi, “si-a castigat medaliile” in situatii de testare dificile, poate cele mai dificile, testarile din aeroport. Despre restul colegilor si experientele misto de pana acum in curand

Revenind la vaccinare, riscul exista pentru noi toti dar este unul moderat. Dupa deschiderea celui de al doilea flux intra peste 200 de persoane pe zi la vaccinare in contact direct cu medicii, asistentele si registratorii insa stiu ca sunt in siguranta acolo cu ei..

Dorinta de vaccinare este foarte mare si asta este minunat. Pana acum vreo 3 zile la nivelul judetului erau vaccinate peste 135k persoane din 670k cred. Oamenii de regula cand vin la vaccin stiu ce vor. Vor normalitate, vor sa isi recastige viata inapoi si vaccinul este singura optiune deocamdata pana va exista un medicament clasic.

In spatele fiecarui centru este o echipa complexa care asigura aprovizionarea si logistica. II felicit pe colegii din Directia de Asistenta pentru felul in care au gestionat pana acuma partea invizibila a muncii.

Cateva sfaturi la final
1. Daca aveti simptome de raceala intrebati medicul de familie daca sa faceti vaccinul sau nu. Nu mergeti pana la centrul de vaccinare ca sa puneti aceasta intrebare. Medicul de familie va spune ce sau cum sa faceti. Daca stiti ca aveti Covid confirmat nu mergeti la centru sa spuneti personal asta. Expuneti la un risc inutil o intreaga garnitura de vaccinare.
2. Nu mergeti la centrul de vaccinare sa vi se anuleze un vaccin sau sa alegeti un alt vaccin. Noi nu va putem anula programarea. Programrea se anuleaza fie pe platforma fie prin call center.
3. Medicii sunt pregatiti sa va raspunda la intrebri frecvente, nu la toate intrebarile. Daca medicul nu va poate da raspuns la intrebari precum - Este interzis consumul de droguri usoare inainte si dupa vaccinare? sau Se poate face tratament cu botox inainte si dupa vaccinare - nu va suparati pe medic.
4. Fiti toleranti si ingaduitori, daca apar greseli, si apar, va asigur ca nimeni nu doreste sa greseasca... Pur si simplu programele sunt facute de oameni, oamenii colaboreaza tot cu oameni si exista erori inevitabile.
Eu personal m-am vaccinat cu AstraZeneca, celebrul lot suspendat si apoi pus in circulatie. Am avut reactiile standard timp de o zi si apoi mi am revenit. Pentru prietenii mei din lista care sunt impotriva vaccinarii, va respect optiunea.

La final, le multumesc colegilor care au decis sa se alature acestui efort comun pentru a realiza procesul de vaccinare in Cluj. Mult a fost, putin mai este'', a scris acesta pe Facebook.

Comenteaza