Cum au încercat să fure ”bacul” la Cluj

Cum au încercat să fure ”bacul” la Cluj
Matematica le-a pus probleme candidaţilor de la bacul de toamnă. Candidat la examen: “Bacalaureatul este o porcărie”. Doi au fost excluşi pentru tentativă de copiere.

Cea de-a doua probă scrisă la cea de-a doua sesiune a „examenului de maturitate" nu a mai fost fără incidente, cum s-a întâmplat la cea de limba şi literatura română. Astfel, doi candidaţi „curajoşi" au testat vigilenţa camerelor video şi cea a supraveghetorilor având cu ei, în sălile de examen, instrumente de copiat de ultimă generaţie.

„Astăzi (ieri-n.red) am avut doi candidaţi eliminaţi la centrele de examen de la Liceele „Edmond Nicolau" şi „Anghel Saligny". Cei doi au încercat să copieze cu ajutorul unui telefon şi al unui ceas electronic", a declarat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. La bacalaureatul din toamnă s-au înscris aproximativ 2.400 de candidaţi, dintre care 1.700 au susţinut proba la matematică şi la istorie. La proba de limba română au participat 1.107 de absolvenţi de liceu, iar la cea de limba maternă 93 de candidaţi

180 de absolvenţi de liceu au susţinut ieri bacalaureatul la matematică la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny". Marius a fost unul dintre cei care n-au învăţat pentru proba „examenului de maturitate", dar speră totuşi la un cinci. „În vară nu m-am trezit ca să merg la examen, iar acum am venit, însă nu am învăţat", a spus tânărul. Emanuel, de 19 ani, consideră ca bacalaureatul nu îi va folosi la nimic în viaţă, motiv pentru care nu a pus deloc „burta pe carte". „Am dat la matematică şi a fost foarte greu examenul. Nu m-am pregătit absolut deloc pentru că nu am vrut să învăţ. Bacul mi se pare o porcărie, adică nu mai e ce a fost cândva. Nu mai e pe vremuri când dacă nu aveai bac nu făceai nimic. Dacă ai cap, poţi să nu ai bacalaureatul. E a doua oară când dau examenul. Vreau să îmi deschid o firmă pentru că am banii necesari", a spus Emanuel. Andreea, absolventă a Grupului Şcolar „Alexandru Borza", speră că va putea după sesiunea a doua a bacului să urmeze Facultatea de Kinetoterapie. „Am dat la matematică şi mi s-a părut mai uşor ca şi în vară. În iulie am luat 4,30 la matematică şi acum sper să iau notă peste cinci. Mie îmi trebuie doar nota cinci pentru că la română şi geografie am luat note peste şase. Vreau să mă duc la facultate, la kinetoterapie. Nu prea am învăţat pentru că am şi lucrat, în ultimele două săptămâni m-am pregătit. Eu mi-am petrecut vara muncind, nu m-am distrat", a spus tânăra.

Dumitru Bodea, de 19 ani, are mari nelămuriri legate de viitorul lui profesional. Tânărul absolvent de liceu nu ştie nici dacă îşi va lua bacul, nici dacă va urma o facultate. Răspunsul lui la întrebarea „Ce o să faci în viitor?" este „Nu ştiu". „A fost mai greu examenul la matematică, dar nici n-am învăţat. Am luat cinci în vară, însă acum cred că iau patru. Am vrut să îmi măresc media. Nu ştiu ce o să fac în viitor, nu lucrez şi nu ştiu dacă o să dau la facultate", ne-a lămurit Dumitru Bodea. Mai hotărât a fost Daniel Mureşan, de la liceul „ Borza". „A fost greu. Am avut problema la subiectul trei. Sper să iau cinci-şase. Am luat meditaţii în particular pe parcursul verii. Dacă iau bacul, mă duc la facultate! La geografie!", a spus hotărât Daniel Mureşan. Printre proaspeţii absolvenţi de liceu aflaţi la „greaua încercare" a bacalaureatului s-a numărat şi Loredana Nemeş, o femeie de 34 de ani, care lucrează şi are copii. „Nu m-am descurcat foarte bine. Eu am făcut seralul şi nu am fost foarte bine pregătită. Eu muncesc, am familie. Am observat că pe tinerii care au venit la examen nu îi interesează să fie pregătiţi, majoritatea se plângeau că habar nu au de nimic", a spus femeia. „Am vrut să mă pregătesc pentru examen, dar în ultima lună am lucrat ore suplimentare şi nu ştiu dacă o să iau examenul. Am mai dat o dată bacul în vară", a spus Nemeş.

 

 

Comenteaza