Cum a sărbătorit 23 August “Căpitanul Măciucă” din Jucu

Cum a sărbătorit 23 August “Căpitanul Măciucă” din Jucu
Sandu Dancoş are în casă un veritabil mini-muzeu al comunismului şi rememorează defilările, dar şi micii de după, la crâşmă, împreună cu prietenii.

De la coarne de cerb şi gheare de curcani până la o cască veritabilă de „hitlerist", un aruncător de grenade sau lămpi de televizoare de pe vremuri, aproape orice poate fi găsit în casa lui Sandu Dancoş din Jucu. Baza colecţiei sale o reprezintă însă fotografiile, afişele şi revistele cu mai toţi politicienii ultimilor 80 de ani. Unul singur este, însă, favoritul său: Nicolae Ceauşescu.

Are 69 de ani, a fost electrician la TVR Târgu-Mureş şi e nostalgic comunist. Pentru că reporterii ZIUA de CLUJ au întârziat puţin la întâlnirea stabilită, nea Sandu n-a mai avut răbdare şi a plecat să sărbătorească ziua de „23 August". Din fericire, l-am găsit la doar 50 de metri de casă, la un birt, cu doi prieteni. A vorbit cu barmaniţa să-i pună restul de bere la rece şi a venit să ne deschidă porţile „sanctuarului" său. N-a avut de descuiat doar poarta, ci şi toate uşile casei. „Am avut probleme în ultimii doi ani", îşi explică el excesul de precauţie, după care se recomandă, mândru: „Sandu Dancoş-Căpitanul Măciucă, aşa mă ştiu tăţi. De la primărie, puteţi întreba de copii: «unde stă măciuca, căpitanu' ?». Vine şi v-arată". Spune că porecla i s-ar trage de la performanţele sale erotice din tinereţe. „Aşa mi-or zis, Căpitanul Măciucă, de când jucam în echipa de fotbal, că în satu' ăsta io eram cu... «vampirele»", spune nea Sandu şi trage jucăuş cu ochiul. Cum anii au trecut peste el, Căpitanul Măciucă se mândreşte acum cu o colecţie de reviste... „ne bune", cum le spune el, dar şi cu un ditamai vibratorul de vreo 30 de cm, cu care se laudă că obişnuieşte să facă autostopul şi are mare succes la şoferiţe. Gurile rele din sat spun că, o dată, ceva mai „vesel" fiind, a început să dirijeze circulaţia prin comună, ajutându-se de acelaşi... obiect.

Încă din curte descoperim că avem de-a face cu un mic Funar. Umbrarul pe care şi l-a construit la intrarea în casă e vopsit în roşu, galben şi albastru. Un amalgam eclectic de obiecte te întâmpină în antreu: coarne de cerb, labe de capre, gheare de curcani, o cască de pompier de pe vremuri, dar şi o cască autentică de hitlerist străpunsă de un glonţ, lămpi de televizoare, un lămpaş de miner, o mască de gaze, rame de ochelari atârnate de canatul uşii, cartuşe, o colecţie de lame de bărbierit, un aruncător de grenade cu grenada în vârf, topoare şi toporişti, un ceas cu cuc, păsări şi animale împăiate, seturi de cuţite, un extinctor, o ganteră, un cuib de viespi, un telefon de campanie cu manivelă, unul cu discul blocat şi multe alte ciudăţenii.

Centrul muzeului său este, însă, în sufragerie: poze, afişe, postere, reviste, materiale electorale cu mai toţi politicienii importanţi (inclusiv o vestă de campanie de-a lui Marius Nicoară), naţionali sau locali din ultimii 80 de ani, bancnote din anii comunismului, sau colecţia revistei „Pentru Patrie". Ne arată o cunoscută revistă de satiră politică, având colaje foto pe coperte. „Uite-l pe Băsescu. El îi şefu' lor mare, el îi taie, el îi spânzură. Şi aici îs gagicile lui, ale lu' Băsescu. Bată-i focu' să-i bată! Iliescu o fo' mai bun decât Băsescu. Băsescu umblă numa' după «vampire»", îşi varsă nea Sandu năduful. După care ne arată o poză cu Vadim şi Becali. „Ăştia-s oameni buni. Vadim îi de-al nostru, io îs membru PRM de la început, am şi carnet, da' nu le-am mai dat bani. Io le-aş da, da' nu vin să-mi ceară", se plânge Căpitanul Măciucă. Îi pare rău şi de Adrian Năstase că a ajuns după gratii, că „o fost om bun". Şi regele Mihai „o fost om bun", drept pentru care nea Sandu crede că s-ar putea întoarce pe tron. „Am aici o poză cu regele copil. Am tras-o la xerox să i-o trimit", ne explică el.

Altul este, însă, politicianul său favorit. „Ceauşescu o fo' cel mai bun. Construcţii, locuri de muncă, tăt o avut păntru ţara asta. De când or vinit aiştea, tăt or spart, tăţi îs pă rampă", explică Căpitanul Măciucă. Îl apucă nostalgia după defilările de 23 August. „Ziua asta de 23 August era păntru muncitori, armată, tăţi erau acolo. Două zile ţinea sărbătoare, 23 şi 24. Se sărbătorea tot înainte cu drapele, cântări, fanfară. Acuma sar acolo pă garduri, au rupt tăte. N-au locuri de muncă. Îmi plăcea atunci", rememorează nea Sandu.

Casa lui Măciucă din Jucu e, poate, unicul loc în care stau alăturate drapelul PCR şi steagul UE. „De jumătate îi bine c-am intrat în UE, da' mai bine rămâneam aşa cum suntem. Fiecare se apără pă ei, vin ăia şi te întreabă ce-ai făcut şi ce n-ai făcut. Tăte-s întoarse pă dos. Nici cu ruşii nu era bine", spune nea Sandu. Dar Căpitanul Măciucă ştie trăi şi-n prezent. A fost la referendum, dar nu vrea să spună cum a votat. În schimb, crede că Băsescu n-ar trebui să se mai întoarcă la Cotroceni. „Aiesta o zâs că luni îşi ia în primire, îşi ia tăt, tăt, tăt. Mai bine i-ar lăsa p-aiştea tineri, mai bine i-ar lăsa. Aşa iasă scandal, cum o fost şi azi-noapte, grevă p-acolo, manifestaţii şi la Cluj şi-n tăte părţile: Jos cu Iliescu, Jos Băsescu. No. Băsescu îi la mine, tăţi îs la mine (arată spre poze), nu strigă nime' după el", încheie bătrânul, glumind.

„No, mai stăm sau merem să continuăm sărbătoarea?", dă Căpitanul Măciucă „ordin". Drept pentru care ne îndreptăm spre birt, unde prietenii lui, Neluţu şi Marin îl aşteptau să mai cinstească puţin ziua de 23 August. Neluţu duce dorul evenimentelor care se desfăşurau după defilare. „După defilare mergeam la Hoia, la Făget, la Sf. Ion, luam o roabă de mici, o lopată de muştar, pită, bere şi-apăi chef şi-apăi cânta muzica acolo, orchestre, muzică populară, de tăte. Acuma, nimic. Or pus-o pe 1 decembrie, când îi iarnă şi frig", povesteşte el. Încet, încet, discuţia revine la subiectul zilei: referendumul. „Baiu' îi că judecătorii şi procurorii, tăţi îs politici. Nu să poate aşa ceva, cum îi Angela Merkel şi americanii, care tăt zâc «Curtea Constituţională o votat». Păi acolo cinci îs de la PDL-u', unu-i de la UDMR-u' şi tri de la USL. Bine, am înţeles c-ai votat, da' votează dreptatea, votează cu poporu', că şapte milioane or votat să plece Băsescu, nu să poate tu să vii să-l pui înapoi. Aici, în România, lucrurile n-or mai mere de-amu', că Băsescu cu USL-u' nu s-or mai înţelege până-i lumea. Tăt scandaluri o să fie şi ură între oameni. Or să iasă iar în stradă şi bine nu va fi", sună analiza politică a lui Neluţu.

După 23 de ani de la căderea comunismului, Sandu Dancoş, cunoscut în sat drept Căpitanul Măciucă, celebrează, încă, la „o vodcuţă" şi o bere, alături de prietenii săi din fosta comună „Nokia", fosta Zi Naţională a României, din vremea comunismului.

 

 

Etichete
Comenteaza