Cum a fost prima zi de şcoală pentru elevii clujeni

Cum a fost prima zi de şcoală pentru elevii clujeni
Prima zi de şcoală a început cu emoţii pentru părinţi şi, în special, pentru cei mai mici elevi clujeni din clasa pregătitoare.

Unii dintre micuţii de cinci sau şase ani care au început, ieri, şcoala nu erau foarte siguri dacă au ajuns la grădiniţă sau în clasa pregătitoare. La nivelul judeţului Cluj, peste 91.000 de elevi au început şcoala. Copiii au venit la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, îmbrăcaţi în cele mai frumoase haine, însoţiţi de părinţi sau bunici emoţionaţi.

Reporterii ZIUA de CLUJ au participat la festivitatea de deschidere a începutului de an şcolar de la Colegiul Naţional „George Coşbuc". Aici, sute de elevi s-au aşezat în careu alături de diriginţi, unde au ascultat discursurile directorului Lucian Popescu şi al primarului Emil Boc. „Dorim ca în acest an şcolar să avem cât mai multe reuşite şi satisfacţii într-o firească aspiraţie spre mai bine pentru şcoală şi elevii săi. Celor 265 de boboci care au trecut pentru prima oară pragul şcolii le adresăm un bun venit în marea familie a colegiului nostru, unde doamnele învăţătoare îi vor iniţia în tainele literelor şi numerelor", a spus directorul şcolii. Colegiul „George Coşbuc" a obţinut în anul şcolar precedent, din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii pentru Învăţământul Preuniversitar, un atestat de funcţionare cu calificative de „foarte bine" şi „excelent". Lucian Popescu a atras atenţia, în discursul său, şi asupra unei probleme cu care se confruntă şcoala pe care o conduce. „Ne confruntăm cu mari dificultăţi în privinţa personalului de întreţinere. Din cele 17 posturi pentru acest personal, zece sunt vacante. Solicităm organelor abilitate deblocarea de urgenţă a posturilor pentru personalul de întreţinere din învăţământ", a adăugat directorul Colegiului „Coşbuc".

La rândul lui, şi primarul Emil Boc, le-a urat elevilor să aibă succes şi note bune. „Începutul anului şcolar are o semnificaţie aparte şi o emoţie pe măsură. Le urez tuturor elevilor să aibă parte de un an şcolar bun şi cu note pe măsură", a declarat Emil Boc. Conform lui, pentru reparaţiile din şcolile clujene, Primăria a alocat, în vară, cinci milioane de lei. „Şapte milioane de lei sunt alocaţi pentru sprijinirea copiilor cu burse. În luna octombrie începe construcţia sălii de sport a liceului Coşbuc, în valoare de 2,4 milioane de lei, care va fi gata anul următor. Toate unităţile de învăţământ din Cluj-Napoca au autorizaţii sanitare. Avem doar trei grădiniţe unde se practică un sistem de catering pentru că sunt la parterul unui bloc şi nu pot avea bucătărie. Toate şcolile din municipiu sunt la standardele pe care părinţii le aşteaptă", a mai spus Boc, care le-a urat bun venit şi copiilor din clasa pregătitoare. Copiii de şase ani care au început şcoala la liceul „Coşbuc" au fost cei mai emoţionaţi dintre elevi. Ba chiar, unii au confundat şcoala cu grădiniţa. „Eu am venit la grădi", a spus timid Andrei, unul dintre boboci. Mai vorbăreţ a fost Edwin Kevin Munteanu. „Nu îmi place la şcoală pentru că ştiu doar câteva litere şi nu ştiu să scriu de mână sau de tipar. La şcoală trebuie să învăţ şi să ies afară să mă joc. Când eram la grădi îi ziceam mamei să nu mă ducă, nu îmi plăcea când mă asculta educatoarea şi nu ştiam să răspund", a spus sincer Edwin, care s-a prezentat „Edi". Copilul abia aşteaptă să îşi cunoască colegii şi să se joace cu ei. „Ştiu cum e la şcoală pentru că am fost în clasă la sora mea mai mare", a adăugat Edi. Ioana şi Mara, de cinci şi şase ani, au urmat, împreună, grădiniţa „Academia Piticilor". „În prima zi o să facem liniuţe", au spus cele două copile. Învăţătoarea, o tânără, în jurul vârstei de 30 de ani, i-a lămurit pe copii cum o să se desfăşoare prima zi la şcoală. „Astăzi o să ne cunoaştem şi o să ne împrietenim, iar în celelalte zile vom începe să învăţăm", le-a spus tânăra dăscăliţă copiilor.

Şi la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", începutul şcolii a fost marcat de profesori şi de elevi. Aici, bobocii au fost strigaţi pe nume de directorul Alexandru Bugariu după care au trecut printr-un tunel de flori ţinute în mână de colegii mai mari. Micuţii, în frunte cu învăţătoarea, şi urmaţi de părinţii emoţionaţi, care i-au filmat şi le-au făcut poze neîntrerupt pentru a imortaliza prima zi de şcoală, au păşit într-o sală de clasă decorată cu baloane colorate. Pe băncuţe, copiii au găsit o carte de desen „Litere mari pentru copiii mici", dar şi ouă cu surprize şi biscuiţi. „Mă numesc Nicoleta Ona şi sunt învăţătoarea voastră. O să ne jucăm şi o să învăţăm lucruri minunate", le-a spus, plină de entuziasm, cea care le va fi alături „bobocilor" în primii ani de şcoală. Apoi, învăţătoarea i-a rugat pe copiii să vină în faţa clasei şi să se prezinte, iar, în schimb, le-a oferit o medalie pe care era trecut numele fiecărui elev. Un moment care a stârnit râsetele părinţilor şi bunicilor a fost cel în care un copil, în loc să îşi spună numele, a cerut mica medalie oferită de învăţătoare. Ana Leghel, de şase ani, a venit la şcoală însoţită de tată. Micuţa s-a bucurat că şi-a descoperit în clasă şi doi colegi de la „grădi", pe Lea şi Andrei. „Eu am două verişoare care merg şi ele la şcoală. Ştiu să scriu şi să citesc pentru că bunica este învăţătoare", a spus Ana. Tatăl ei, unul dintre părinţii din mulţime, a privit-o mândru în momentul în care s-a prezentat colegilor şi a obţinut medalia de „şincaist". „Fetiţa mea este foarte încântată că merge la şcoală. Clasa pregătitoare este o ciudăţenia şi ne adaptăm. Nu avem ce face, nu am avut de ales. Am fi preferat să meargă în clasa întâi, dar nu s-a putut. Oricum, sper să fie un lucru bun. Ana a aşteptat foarte mult şcoala, iar în ultimele nopţi nici nu a dormit", a spus Csaba Lenghel. Şi elevii din clasele mari au asistat la începutul şcolii mai mult din dorinţa de a se reîntâlni cu colegii pe care nu i-au mai văzut peste vară. Astfel, adolescentele din clasele de liceu s-au prezentat la prima zi de cursuri cu cele mai noi şi mai frumoase haine, cu rochiţe scurte, în culorii vii precum roşul, turcoazul sau verdele, asortate cu pantofi sau sandale cu tocuri de 10-15 centimetri. Pentru băieţi, alegerea ţinutelor nu a fost foarte complicată, majoritatea optând pentru tricouri, jenşi sau „Converşi", iar cei mai aranjaţi dintre ei şi-au „asortat" şi o frizură pe măsură din care nu a lipsit fixativul de păr.

91.000 de elevi clujeni

Peste 91.000 de elevi clujeni au început, ieri, şcoala. Dintre aceştia, 4.000 studiază în clasa pregătitoare şi alţi 5.000 în clasa întâi. La nivelul judeţului Cluj, au fost create 295 de „clase zero" pentru care au fost achiziţionate aproximativ 4.000 de seturi de mobilier formate din băncuţe şi scaune. Pentru achiziţionarea mobilierului, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTSss) a alocat Clujului suma de 811.000 de lei.

 

Comenteaza