Cu 40% mai multe intervenţii pentru ISU Cluj în 2011 VIDEO

Cu 40% mai multe intervenţii pentru ISU Cluj în 2011 VIDEO
Numărul intervenţiilor gestionate de către Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a crescut îngrijorător în 2011. În continuare, principala problemă cu care se confruntă conducerea ISU o reprezintă echipamentele învechite, problemă ce se reflectă în timpul de intervenţie al echipajelor la solicitările clujenilor.

An de foc, în 2011, pentru angajaţii Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj. Pompierii clujeni au participat la 9537 de intervenţii, în medie 26 pe zi, adică cu 42,45 % mai multe decât în 2010. Creşterea se datorează solicitărilor pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare (86%), incendii (5%), arderi necontrolate (2%) şi acţiuni pentru protecţia comunităţlor (2%).

Şi în 2011, incendiile au fost o reală problemă pentru siguranţa clujenilor. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa anul trecut faţă de o singur[ persoană, în 2010. Principalele cauze de producere a incendiilor au fost: instalaţiile electrice defecte, echipamentele electrice improvizate, jocul copiilor cu focul, fumatul sau focul deschis lăsat nesupravegheat.

Serviciul SMURD a intervenit, în medie, la 22 de cazuri pe zi, fiind asistaţi un număr de 6984 adulţi şi 956 copii. Timpul mediu de răspuns a fost de 14,51 de minute.

În cursul anului trecut, subunităţile ISU Cluj au participat la 220 misiuni de asigurare a măsurilor specifice pe timpul manifestărilor cu public numeros, cel mai important eveniment fiind Inaugurarea Cluj Arena.

O situaţie sensibilă de care s-a lovit conducerea ISU Cluj în cursul anului trecut a fost legată de disponibilizarea personalului. Astfel de la un stat de organizare care avea prevăzute 1118 posturi,  în urma schimbărilor survenite s-a ajuns un efectiv de doar733 posturi. Totuşi, o veste bună este faptul că niciun angajat al inspectoratului nu a fost rănit în timpul intervenţiilor desfăşurate anul trecut.

Generalul Vasile Şomlea, şeful ISU Cluj, a ţinut să precizeze că echipamentele din dotarea inspectoratului sunt vechi şi pun probleme când vine vorba de timpul de intervenţie.

"Ne confruntăm cu neajunsuri financiare pentru pregătirea profesională a personalului, pentru plata facturilor sau pentru reparaţia autospecialelor din dotare. Astfel, în prezent, ne bazăm pe un număr de 86 autospeciale: 27 cu apă şi spumă, 16 ambulanţe şi 43 de alte autospeciale, din care 58 % au normă de folosire depăşită. În dotare au intrat în acest an cinci autospeciale de apă şi spumă, patru ambulanţe şi o descarcerare grea, toate prin programul operaţional regional.", a spus Vasile Şomlea, în cadrul unei conferinţe de presă.

În 2011, pentru ISU Cluj, s-au înfiinţat un Dispecerat Integrat şi Centru de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor, precum şi o subunitate ISU în comuna Mociu.

Vezi ataşat Raportul de Evaluare ISU Cluj pe 2011.

 

Comenteaza