Cseke a inaugurat la Cluj aparatură de 3,5 milioane de euro

Cseke a inaugurat la Cluj aparatură de 3,5 milioane de euro
Este vorba de aparate medicale care ar putea trata, în viitorii 10-12 ani, aproximativ 7.000 de pacienţi bolnavi de cancer.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri, la Institutul Oncologic “Ioan Chiricuţă”, aparatură medicală pentru radioterapie în valoare de 3,5 milioane de euro.

” Este un lanţ de echipamente de radioterapie compus dintr-un computer tomograf dedicat radioterapiei, cu sisteme de simulare virtuală, un sistem de planning, astfel încât mai multă lume să poată lucra concomitant din camere diferite şi un accelerator pe bază de fotoni şi electroni (aparat pentru iradierea tumorior maligne)”, a declarat Valentin Cernea, directorul medical de la Oncologie.

Acesta a estimat că în 10-12 ani, aproximativ 7.000 de pacienţi vor fi făcut tratamente cu ajutorul acceleratorului. “ Numai masa aparatului costă 200.000 de euro. Este un aparat care poate face tratamente extrem de adaptate pentru fiecare pacient şi poate face tehnici speciale de radioterapie cu fascicol de intensitate modulat. Radioterapia este un tratament extreme de eficient şi împreună cu chirurgia răspunde de 90% din vindecările de cancer”, a declarat Cernea.

Banii pentru aparatul inaugurat vineri au provenit din fondul de rezervă al Guvernului alocat în septembrie 2008 unităţii medicale. “ Estimăm că până la sfârşitul anului se vor face 30-40 de tratamente de radioterapie zilnic, iar când se va lucra în deplină putere vor fi 60-70 de pacienţi care vor beneficia zilnic de tratament”, a precizat Cernea.



Comenteaza