Credincioșii prăznuiesc astăzi Sâmbăta lui Lazăr

Credincioșii prăznuiesc astăzi Sâmbăta lui Lazăr

Cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, credincioşii ortodocși prăznuiesc Sâmbătă lui Lazăr, sărbătoare care aminteşte de minunea pe care a făcut-o Iisus Hristos care l-a înviat pe Lazăr la patru zile de la moarte.

Biserica Ortodoxă consideră învierea lui Lazăr una dintre cele mai mari minuni săvârşite de Iisus Hristos în viaţa pământeană

Evenimentul religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde locuia Lazăr. Potrivit evanghelistului Ioan, Iisus era departe de Betania, când surorile lui Lazăr i-au trimis mesageri prin care îl chemau să vină repede la casa lor, pentru că Lazăr era foarte bolnav.

Iisus a ajuns în Betania în a patra zi de la moartea lui Lazăr. A fost întâmpinat de Marta, care i-a spus : „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit". Atunci Hristos i-a răspuns: „Eu sunt învierea şi viaţa!". La scurt timp a întâlnit-o şi pe Maria, cealaltă soră a lui Lazăr, care i-a spus şi ea: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele nostru n-ar fi murit. Dar şi acum, dacă ai voi, îl poţi învia, căci poţi!”

 „Atunci Iisus Hristos s-a rugat Tatălui Ceresc pentru minunea care urma să se împlinească, le-a cerut celor prezenţi să înlăture piatra de la uşa mormântului şi a strigat cu voce tare: „Lazăre, ieşi afară!", se arată în Evanghelia lui Ioan, iar Lazăr a ieşit din mormânt, aşa cum fusese îngropat, înfăşurat în giulgiu şi cu mahrama pe faţă.

Minunea a trezit bucurie şi o mare uimire în rândul celor prezenţi.

Există și mai multe tradiții care se păstrează legat de această sărbătoare, cum este aceea ca gospodinele să pregătească placinte pe care le dau de pomană. De asemenea, în ajunul Floriilor se intonează cântece religioase care amintesc despre moartea şi învierea lui Lazăr, așa numitele ”Cântece de Paști”.

Potrivit doxologia.ro, după ce Lazăr a fost înviat din morţi de către Hristos, de frica iudeilor acesta a venit în Cipru, unde avea să fie rânduit episcop de Kition de către Sfântul Pavel. Sfântul Lazăr a mai trăit în Larnaca timp de 30 de ani. În anul 890 au fost descoperite Sfintele sale Moaşte, iar în anul 901 acestea au fost mutate la Constantinopol de către împăratul Leon al VI-lea.Biserica Sfântul Lazar a fost înălțată pe locul mormântului după anul 890 de către Împăratul Leon al VI-lea. Ca mângâiere pentru creştinii ciprioţi, împăratul le-a lăsat cinstitul cap şi o parte din moaştele Sfântului Lazăr.

Cu această sărbătoare credincioșii intră în ultima săptămână din Postul Mare.

Comenteaza