Controale inopinate în spitalele din Cluj. În vizor, vulnerabilitățile la incendiu și evacuarea în situații de urgență

Controale inopinate în spitalele din Cluj. În vizor, vulnerabilitățile la incendiu și evacuarea în situații de urgență

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și Inspecția Sanitară de Stat au fost vineri în control în două spitale din județul Cluj.

Pompierii clujeni au reluat controalele în spitale, iar pe timpul acestora vor fi incluse și exerciții inopinate cu forțe și mijloace din subunitățile de intervenție ale ISU Cluj. Vineri au fost desfășurate exerciții inopinate la Clinica Oftalmologie din Cluj-Napoca și la Spitalul Municipal Turda.

"Pe lângă verificarea vulnerabilităților pe linia apărării împotriva incendiilor, prin intermediul acestor exerciții inopinate se urmărește verificarea cât mai aproape de realitate a modului de evacuare în situații de urgență a pacienților și personalului din aceste unități, precum și implicarea personalului unității spitalicești cu atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor în organizarea cerințelor de evacuare în cazul situațiilor de urgență. De asemenea, se mai urmărește practicabilitatea căilor de intervenție, starea și funcționalitatea mijloacelor din dotarea unităților sanitare, sursele destinate alimentării cu apă ale autospecialelor de intervenție, precum și posibilitățile de amplasare autospecialelor de lucru la înălțime", precizează ISU Cluj.

În planul de control sunt cuprinse toate unitățile sanitare cu spitalizare continuă care sunt în evidențele DSP și ale ISU Cluj, iar fiecare verificare se încheie cu o notă raport ce se prezintă conducerii spitalului.

"La finalul perioadei de control, respectiv după 15 martie, vom avea concluziile și deficiențele constatate la toate aceste obiective se transmit și către autoritățile locale, de care aparțin unitățile spitalicești, cât și autorităților centrale", a mai transmis ISU Cluj.

În ultima parte a anului trecut, după incendiul care a avut loc în noiembrie în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, ISU Cluj a efectuat 35 de controale spitalele din Cluj pe linia respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu prioritate la cele cu paturi și secții de Anestezie și Terapie Intensivă. În urma controalelor, au fost constatate peste 300 de deficiențe sau încălcări ale prevederilor actelor normative în domeniul prevenirii situațiilor de urgență. Potrivit pompierilor, la momentul efectuării verificărilor, doar 12 din unitățile spitalicești de stat din județ dețineau autorizație de securitate la incendiu.

Comenteaza