Consumul mare de apă în zona rurală, din cauza secetei, suprasolicită sistemul de alimentare în Cluj

Consumul mare de apă în zona rurală, din cauza secetei, suprasolicită sistemul de alimentare în Cluj
Seceta din ultimele zile determină consumuri semnificative de apă în reţeaua administrată de Compania de Apă Someş. Mare parte din acest consum suplimentar, în special în zona rurală, ete destinat pentru udarea suprafeţelor agricole. În consecinţă, din cauza consumului mare, există clujeni care nu pot beneficia de apă potabilă nici măcar pentru satisfacerea nevoilor umane şi gospodăreşti minime, arată CAS-SA.

Conform legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă este destinată satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti ale populaţiei, ale instituţiilor publice, ale operatorilor economici şi, după caz, pentru combaterea şi stingerea incendiilor, în lipsa apei industriale. Utilizarea apei potabile în alte scopuri decât cele menţionate anterior este permisă numai în măsura în care există disponibilităţi faţă de necesarul de apă potabilă al localităţilor. "Aceste prevederi sunt cuprinse şi în contractul de furnizare şi prestare a serviciului încheiat de CAS-SA cu fiecare client", precizează compania.

CAS-SA adresează un apel "serios" consumatorilor din Cluj şi Sălaj, în special celor din zona rurală, ca în aceste zile de secetă "să limiteze la maxim" utilizarea apei potabile din sistemul public de distribuţie pentru alte scopuri decât consumul personal, igiena şi necesităţile gospodăreşti normale. "Continuarea practicilor de utilizare a apei potabile pentru scopuri agricole  pune în pericol asigurarea alimentării normale cu apă pentru alţi concetăţeni, în particular dacă perioada de caniculă se prelungeşte", avertizează Compania.

Etichete
Comenteaza