Concurenţă aprigă la Şcoala de Poliţie, în ciuda riscului de şomaj

Concurenţă aprigă la Şcoala de Poliţie, în ciuda riscului de şomaj
Munca în Poliţie încă îi atrage pe tineri, în ciuda salariilor mici şi a condiţiilor grele de muncă pe care le reclamă sindicaliştii din sistem. Aproximativ 300 de tineri vor concura în septembrie pe cele 50 de locuri alocate în acest an de Şcoala de Poliţie din Cluj.

Cu toate că sute de absolvenţi ai şcolilor de poliţie din acest an stau în şomaj până în decembrie pentru că nu au fost bani pentru încadrarea lor în inspectoratele judeţene, tinerii se îndreaptă, în continuare, spre munca în Poliţie. Înscrierile pentru admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca s-au încheiat în 10 august, iar, neoficial, numărul celor care şi-au depus dosarele pentru exemenele ce vor începe în 8 septembrie şi se vor încheia în data de 18 a aceleiaşi luni este de 300.

Dacă anul trecut, la şcoala din Cluj au fost scoase la concurs 285 de locuri, în acest an numărul lor a fost drastic redus la 50. Concurenţa va fi acerbă, având în vedere că 300 de persoane vor încerca să obţină un loc la Şcoala de Poliţie „Septimiu Mureşan". Astfel, fiecare loc va fi disputat de 6 tineri.

Din cele 50 de locuri scoase la concurs în această toamnă, 43 sunt alocate bărbaţilor, 5 femeilor, şi câte un loc pentru cetăţenii de etnie romă şi pentru cei aparţinând altor minorităţi. Potrivit comisarului şef Gabriel Rusu, director adjunct al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan", cifrele oficiale privind numărul celor înscrişi pentru admiterea din această toamnă nu au fost încă procesate. „Nu am primit încă de la Inspectoratul General al Poliţiei Române numărul oficial al celor înscrişi. Ei centralizează datele şi ni le transmit. Probabil că vor fi date publicităţii săptămâna viitoare", a declarat comisarul şef Rusu.

Sindicaliştii din poliţia clujeană sunt plăcut surprinşi de numărul mare al tinerilor interesaţi de acest domeniu profesional, având în vedere că reclamă în permanenţă lipsa de personal din sistem. „Cred că tinerii sunt atraşi de idea unui serviciu sigur şi a unui salariu cât de cât îndestulător. Dar, după ce termină şcoala şi intră în „producţie", văd că lucrurile nu stau aşa. Când îşi dau seama că trebuie să aducă hârtie de acasă şi să cheltuiască bani ba pentru una, ba pentru alta, că nu e benzină şi aşa mai departe, le pare rău că nu au ales altă meserie. Dar noi ne bucurăm că tinerii se îndreaptă spre munca în poliţie, pentru că avem nevoie de resurse umane", a spus Constantin Mandache, liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie Cluj.

Acesta crede, pe bună dreptate, că nici viaţa poliţiştilor nu va fi mai bună până când situaţia economică nu va reveni la normal. „Atâta timp cât economia nu duduie, nu ne va fi nici nouă mai bine. Să nu creadă cineva că salariile poliţiştilor sunt mari şi de aceea vin tinerii înspre noi. Cred că e vorba de o imagine pe care aceşti tineri şi-au făcut-o despre această muncă, poate o imagine desprinsă din filmele străine. Atâta timp cât ni se schimbă şefii din 2 în 2 ani şi reprezentanţii la nivel înalt se implică în politică, nu va fi bine. Noi, cei care lucrăm în stradă, avem spor de 400 de lei, pe când şeful de la birou are spor de 1.000 de lei. Nu mi se pare corect. Totodată, un cadru cu funcţie de conducere primeşte pentru plata chiriei 1.500 de lei, iar un agent până la 450 de lei", s-a plâns sindicalistul clujean.

Potrivit sindicaliştilor, un proaspăt absolvent al şcolii de poliţie, încadrat în sistem, primeşte un salariu de 1.200 de lei.

A doua generaţie de şomeri

Ordonanţa de Urgenţă 37/2012 prevede că absolvenţii din acest an vor fi încadraţi în inspectoratele judeţene de poliţie din ţară abia la sfâşitul anului. Este al doilea an, consecutiv, când tinerii absolvenţi intră direct în şomaj după terminarea şcolii. Motivul acestei decizii, care-i afectează în al doilea an consecutiv pe absolvenţii şcolilor de poliţie, este criza economică. Astfel, prioritatea guvernului este acoperirea salariilor pentru poliţiştii deja încadraţi în muncă.

 

 

Comenteaza