Concluziile tunului dat la ADRNV: banii s-au evaporat

Concluziile tunului dat la ADRNV: banii s-au evaporat
Banii furaţi de la ADRNV nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată. Din prejudiciul creat de contabila Cosmina Druţă, arestată în 2012, conducerea ADRNV a reuşit să recupereze un procent nesemnificativ: 12%.

Contabila Cosmina Druţă a transferat fraudulos, din conturile Agenţiei de dezvoltare regională nord-vest (ADRNV) şi ale Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), circa 12,37 milioane de lei, respectiv 1,87 de milioane de lei. Banii au intrat în conturile firmei deţinute de Druţă. Nimeni nu a putut identifica ce s-a întâmplat cu toată această sumă. Banii pe care Druţă spune că i-ar fi cheltuit pe construcţia unor apartament nu reprezintă decât un procent infim din valoarea prejudiciului. Aşa se face că ADRNV nu a reuşit să recupereze decât puţin peste 12% din bani. Druţă şi-a recunoscut fapta, a fost condamnată, anul trecut, la opt ani de închisoare cu executare, însă, banii s-au evaporat, iar ADRNV rămâne cu o gaură imensă, de milioane de euro.

Tunul dat de Cosmina Druţă, Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV), va rămâne pe veci în istoria Clujului. Femeia a deţinut ani de zile funcţia de contabil şef în cadrul ADRNV. În urmă cu doi ani s-a descoperit că aceasta fura bani, atât din conturile ADRNV cât şi din conturile noii structuri care funcţiona pe lângă această instituţie: Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA).

Aşa se face că la un control inopinat al Curţii de Conturi s-a descoperit că Druţă a sustras sistematic bani, în perioda 2009-2012 din conturile acestor structuri, fondate de instituţiile administrative ale statului din regiunea Nord-Vest. De la ADRNV au dispărut 12.370.000 de lei, iar de la IRCETT, 1.870.000 de lei. Niciodată nu s-a găsit răspuns la întrebarea: cum a fost posibil ca, în toate lunile în care Druţă şi-a alimentat firma cu banii de la stat să nu decopere nimeni frauda? Fostul director al ADRNV, Claudiu Coşier, a precizat, de fiecare dată când a fost întrebat, că avea deplină încredere în acestă contabilă, că nu s-a gândit niciodată să o suspecteze de nereguli.

Experţii contabili au opinat, la rândul lor, că printr-un control de rutină era greu de stabilit frauda, având în vedere că Druţă se folosea de o metodă ingenioasă, ce a implicat modificarea actelor contabile. Un lucru este cert, că această femeie a reuşit să prejudicieze instituţiile statului cu milioane de euro, iar, ce este mai interesant, banii nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată, decât într-un procent infim. Nimeni nu poate explica pe ce s-au cheltuit atâţia bani. Druţă a fost executată, i s-a luat absolut tot ce avea, dar cu toate acestea, banii nu au putut fi recuperaţi decât într-un procent foarte mic.

Noul director al ADRNV, Marcel Boloş, a recunoscut că prejudiciul creat de Druţă va rămâne: „Din totalul prejudiciului am reuşit, până în prezent, să recuperăm 12,57%, adică peste 1,76 de milioane lei". Acesta mai spune că, într-adevăr, mai sunt câteva contracte de vânzare a unor apartamente, ce nu au fost încă definitivate, însă, admite că acestea nu vor acoperi nici pe departe prejuduciul. „Banii pe apartamente vor fi plătiţi în rate, timp de 30 de ani. Suma este oricum, infimă în comparaţie cu ce mai avem de recuperat. Este evident că rămânem cu un prejudiciu net", a spus Boloş.

Comenteaza