Comuna cea mai mică din Cluj are 674 persoane

Comuna cea mai mică din Cluj are 674 persoane
Comuna Ploscoş e cea mai mică din judeţul Cluj, relevă recensământul încheiat aseară.

Un număr de 674 persoane şi doar 335 locuinţe, acestea sunt cifrele comunei Ploscoş la ultimul recensământ, încheiat aseară. Aceasta face ca Ploscoş să fie comuna cu cel mai mic număr de locuitori din judeţ.

Secretarul comunei, Cornelia Cismaş (47 ani), spune că multe dintre familiile tinere au plecat din comună, iar numărul deceselor e considerabil. "Populaţia e îmbătrânită. Au fost decese mai multe ca naşterile, tinerii au plecat la Câmpia Turzii sau la Cluj-Napoca. De zece ani, de la ultimul recensământ, asta s-a întâmplat. În străinătate nu s-a prea plecat, decât pe perioadă scurtă", spune Cismaş. Ea e secretarul comunei încă din 1990 şi spune că populaţia a început să scadă din 2002. "Aveam şi cîte 10-12 decese pe an, e un număr care se simte într-o comună aşa de mică. Familiile tinere sunt puţine, sunt puţine naşteri", a spus ea.

Încasarea impozitelor nu e problemă, "dar populaţia e puţină; supravieţuim cu cei 1.000 de străinaşi (persoane care nu locuiesc în comună dar care deţin proprietăţi aici-n.red.) care au terenuri agricole la noi.Investitori nu avem, nici măcar un SRL. Sunt trei societăţi, dar nu au sediul aici şi nu plătesc impozitele în Ploscoş", a mai spus Cismaş.

Ar fi desfiinţarea comunei o soluţie, având în vedere că Ploscoş e şi cea mai săracă din judeţ? "Nu", spune secretarul. "Populaţia e îmbătrânită. Pentru orice hârtie ar trebui să meargă la Turda sau Câmpia Turzii, sunt cheltuieli care pentru populaţie sunt mari", a spus ea. Cismaş adaugă că, pentru două luni, comuna a fost desfiinţată: s-a întâmplat după Revoluţie, în 1989, dar comuna a fost reînfiinţată în 1 februarie 1990. "Era foarte greu, pentru orice adevererinţă trebuia să se meargă la Turda", a explicat ea.

De cealaltă parte, cea mai mare comună din judeţul Cluj este Floreşti. De altfel, comuna a depăşit ca număr de locuitori trei dintre oraşele judeţului - Huedin, Câmpia Turzii şi Gherla, iar la numărul de unităţi locative a depăşit şi Dejul.

Etichete
Comenteaza