Comuna al cărei primar este tatăl lui Neluţu Sabău este cea mai mică şi mai săracă din judeţ. "Am rămas câţiva bătrâni" VIDEO

Comuna al cărei primar este tatăl lui Neluţu Sabău este cea mai mică şi mai săracă din judeţ.
O comună din judeţul Cluj riscă să dispară de pe hartă. După ultimul recensământ, populaţia din Ploscoş a scăzut cu 15 la sută, iar majoritatea celor care mai locuiesc aici sunt trecuţi de 50 de ani. Puţinii tineri care au mai rămas se pregătesc să plece spre alte zări.

Numai 674 de persoane mai trăiesc astăzi în cele patru sate care compun comuna Ploscoş, cea mai mică şi cea mai săracă din judeţ.

Povestea comunei Ploscoş face parte din tabloul pesimist al satului românesc. Tinerii nu mai au pentru ce rămâne şi pleacă la oraş, în căutarea unei vieţi mai bune.

"Am rămas câţiva bătrâni", spune unul dintre vârstnicii comunei.

Preotul paroh Emil Barangă este dezamăgit de asistenţa redusă de la sijbele sale. "În jur de 30 - 40 de persoane participă duminica la slujbă", spune preotul paroh Emil Barangă. "Într-un an de zile avem 10 - 12 înmormântări, iar botezuri - unul sau două", adaugă el.

Fără susţinere financiară, fără prezenţa unor agenţi economici în comună, administraţia din localitate se află într-o situaţie dificilă. "Încasările de taxe şi impozite nu ne ajung ca să ne putem descurca cu problemele pe care le avem în cadrul comunei", spune primarul Ioan Sabău, tatăl fostului fotbalist Ioan Ovidiu Sabău.

Grădiniţa şi Şcoala generală cu clase 1-8, adună în total 61 de copiii, care vin să înveţe aici din cele 4 sate ale comunei.

"Vin unii şi cu căruţa. Sunt unele lucruri pe care copiii de la oraş nu le pot înţelege, că vine mami să ia cu căruţa copiii de la şcoală", spune profesorul Ioan Buteanu.

Autorităţile spun că salvarea comunei ar putea fi demararea unei investiţii în satul Valea Florilor, acolo unde un investitor privat vrea să exploateze un zăcământ de sare.

Un reportaj de Ciprian Aron

Vezi imagini cu comuna cea mai săracă din Cluj şi ce spun locuitorii ei:

Comenteaza