Competiție de drone la Cluj. Intrarea e liberă

Competiție de drone la Cluj. Intrarea e liberă
Paisprezece piloţi de aeromodele se întrec, sâmbătă şi duminică, la Cluj-Napoca, într-un concurs de manevrat drone, pe o pistă de 20.000 de metri, aparatele putând atinge viteze de până la 120 de kilometri pe oră.

Organizatorul concursului Liberty Multirotor Racing 2017, Babos Andras Sandor, care este şi preşedintele Asociaţiei Române de Aeromodelism, a declarat, sâmbătă, că multirotoarele sunt foarte rapide şi necesită o mare atenţie din partea pilotului, iar reflexele acestuia sunt foarte apreciate.

„Asociaţia Română de Aeromodelism (ARA) organizează competiţia de multirotoare Liberty Multirotor Racing 2017, la care s-au înscris 14 piloţi de aeromodele din toată ţara. Evenimentul se desfăşoară pe o pistă de 20.000 de metri pătraţi şi constă, la proba freestyle, într-un zbor fluent în care se fac diverse acrobaţii pe muzică, iar evoluţia se punctează. Competiţia propriu-zisă, care va avea loc duminică, seamănă cu una de Formula 1, avem un semafor care dă startul, este un traseu bine definit, multirotoarele trebuie să meargă printre nişte steaguri şi porţi iar aparatul care ajunge primul la linia de sosire câştigă. În timpul cursei, multirotoarele pot atinge viteze de până la 120 de kilometri pe oră şi o acceleraţie de la 0 la 100 de kilometri în 1,8 secunde. Sunt foarte rapide, sunt foarte agile şi necesită o mare atenţie din partea pilotului, iar reflexele acestuia sunt foarte apreciate", a spus Babos Andras Sandor.

Potrivit acestuia, un multirotor de curse este, din punct de vedere tehnic, un „quadcopter", adică un aeromodel cu patru motoare şi patru elice, iar pentru a fi competitiv în curse este construit cu accent pe agilitate şi manevrabilitate.

„Piloţii zboară multirotoarele pe diferite tipuri de piste, folosind o radiocomandă RC cu două joystick-uri şi ochelari FPV (first-person view), prin care văd în direct imaginea transmisă de camerele video de pe aparat. Aceste multirotoare sunt cunoscute de publicul larg şi sub denumirea de dronă. Potrivit terminologiei de specialitate, dronele sunt aparate utilitare - folosite în scop lucrativ, în domeniul militar, dar sunt folosite în scop sportiv ori recreativ, sunt aeromodele. Se doreşte clar o separare între dronă şi un aeromodel", a explicat organizatorul concursului.

Acesta a precizat că un pilot de multirotoare are nevoie de un an pentru a ajunge la un nivel minim de manevrare a aparatului. Un astfel de multirotor pentru competiţii costă între 500 şi 1000 de euro, în funcţie de configuraţie.

Spectatorii prezenţi au putut urmări competiţia pe un ecran de 12 metri pătraţi.

Primele competiţii de drone au avut loc anul trecut la Bucureşti, Braşov şi Salina Turda, în România existând în prezent aproximativ 60 de piloţi care practică această ramură sportivă.

Liberty Multirotor Racing 2017 se desfăşoară sâmbătă şi duminică în curtea parcului tehnologic Liberty Technology Park din Cluj-Napoca, accesul publicului fiind gratuit.

Etichete
Comenteaza