Comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la Cluj-Napoca

Comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la Cluj-Napoca

Zeci de clujeni au participat, miercuri, la ceremonia de comemorare a lui Horea, Cloșca și Crișan, la 239 de ani de când aceştia au fost executați prin tragere pe roată.

Manifestarea a avut loc la Grupul statuar ”Horea, Cloșca și Crișan” din Cluj-Napoca și a fost organizată de Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

”Spiritul românesc nu poate fi înfrânt niciodată, nici în cele mai grele vremuri și cele mai crunte asupriri. Aici în Transilvania am avut jugul habsburgic și maghiar, dubla asuprire reunite în acest spațiu. Indiferent cât de mari au fost greutățile, cu românii, cu dascălii, cu preoții și cu spiritul transilvănean, îmbinând diplomația cu lupta armată, am reușit să supraviețuim. Acești trei eroi ai neamului românesc au avut un rol fundamental în cristalizarea conștiinței naționale a românilor. De ce este important să ne prețuim eroii? Că fără ei nu am fi avut nici 1848, nici Unirea de la 1918, și nu am fi putut să ne bucurăm de statul național unitar”, a declarat edilul Emil Boc.

La final, ansamblul ”Rapsodia Someșană” și corurile ”Ecou” și ”Laudatio” au oferit un moment cultural-artistic.

Comenteaza