Colind antisemit la TVR de la Cluj VIDEO

Colind antisemit la TVR de la Cluj VIDEO
Gafă uriaşă la TVR Cluj. Postul public de televiziune a difuzat în direct un colind antisemit cu ocazia relansării canalului TVR 3, cu specific rural. "Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ" sunt câteva versurile controversatului colind difuzat pe postul TVR 3 în direct de la Cluj.

În cadrul emisiunii cu care s-a relansat postul TVR 3 cu specific rral, staţiile TVR din ţară au contribuit cu diferite momente. Transmisiunea de la Cluj a inclus un spectacol în care cunoscutul ansambl "Dor transilvan" a cântat o colindă cu profunde accente antisemite. Directorul TVR Cluj, Romeo Couţi, a refuzat că comenteze situaţia. Conducerea TVR a emis un comunicat în care a încercat să explice gafa.

TVR DĂ VINA PE COR
SURSA: COMUNICAT TVR

"Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan" a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde" a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate. În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale", a precizat conducerea TVR. Directorul Centrului Judeţean de Conservare și Promovare a Culturii recunoaște că nu era momentul și locul pentru acest colind, dar spune că versurile sunt vechi sute de ani şi ansamblul Dor Transilvan l-a cântat de sute de ori fără să-i asculte mesajul.

"Nu era propice, e chiar o gafă a noastră că am ales această colindă din 26 pe care le aveam inregistrate dar cand am ales colindele ne-am gandit sa fie scurte pentru ca interventia tvr cluj era de 20 de minute cu interviurile. Evident ca o vom scoate din repertoriu pentru ca nu dorim sa aducem atingere si jignire nimanui", a spus Tiberiu Groza, director Centru Județean de conservare si promovare a culturii.

Reprezentanţii Consiliului Județean Cluj au transmis că vor lua poziţie după ce vor analiza cazul.

Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

Comenteaza