Colete suspecte, maşini capcană, luare de ostatici: scenariu de film, în centrul oraşului

Colete suspecte, maşini capcană, luare de ostatici: scenariu de film, în centrul oraşului
Un amplu exerciţiu de pregătire la care vor participa structurile de ordine şi siguranţă naţională din judeţul Cluj se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 8-11 decembrie.

Numită "Porolissum 15", acţiunea presupune gestionarea în timp real de către forţele de ordine a unei intervenţii la o maşină capcană aflată în zona unei Pieţei Mihai Viteazul din municipiu. De asemenea, se va interveni în situaţia unei luări de ostatici şi a descoperirii unui colet suspect la Palatul de Justiţie Cluj, respectiv în vederea neutralizării unei grupări de criminalitate organizată ca urmare a unui atac asupra unui transport special.

"Prin desfăşurarea exerciţiului „Porolissum 15" vor fi verificate şi evaluate procedurile comune de acţiune destinate gestionării unor potenţiale situaţii de risc, atât din punct de vedere al funcţionalităţii, cât şi al eficienţei acestora. De asemenea, se va verifica funcţionalitatea si compatibilitatea mijloacelor de comunicaţii şi a logisticii din dotare", au precizat organizatorii acţiunii.

Acest exerciţiu se desfăşoară conform unei planificări prealabile, fiind prevăzut în graficul de pregătire pentru anul 2015 şi are drept scop antrenarea în comun a reprezentanţilor structurilor cu responsabilităţi în asigurarea climatului de siguranţă publică, la nivelul judeţului Cluj. La el vor participa efective din cadrul Jandarmeriei, Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, precum şi al Direcţiei Judeţene Cluj a Serviciului Român de Informaţii.

Deoarece o parte din aplicaţiile tactice cuprinse în scenariul exeriţiului se vor desfăşura în spaţiul public, la nivelul judeţului s-au luat măsuri de informare a populaţiei prin intermediul autorităţilor publice locale, pentru a preveni orice incident ce poate tulbura ordinea publică sau poate afecta desfăşurarea în bune condiţii a exerciţiului.

Agenda exerciţiului:

- în data de 8 decembrie, de la ora 08:30, în zona Pieței Mihai Viteazul se va interveni la o mașină capcană 

- în data de 9 decembrie, de la ora 15:00,  în zona Palatului de Justiție Cluj (sala 38) se va interveni în cazul unei luări de ostatici și descoperirii unui colet suspect 

- în data de 10 decembrie, de la ora 09:30, în zona fostului poligon militar Valea Gârbăului (capăt cartier Mănăștur) se va interveni în cazul unui atac asupra unui transport special.

Comenteaza