Cod galben de ploi şi antenţionare de inundaţii la Cluj

Cod galben de ploi şi antenţionare de inundaţii la Cluj
Meteorologii au emis cod galben de ploi pentru judeţul Cluj, valabil în intervalul 14:20-16:00. De asemenea, hidrologii au emis o avertizare de inundaţii ce vizează râul Someş Mic pe teritoriul judeţului.

Codul galben de ploi este valabil în sud-estul judetului Cluj, îndeosebi în zona localităţilor Călăraşi, Luna, Câmpia Turzii, Viişoara, Ploscoş, Cojocna, Suatu, Frata, Ceanu Mare. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, izolat grindină de dimensiuni mici, averse de ploaie care izolat vor cumula cantităţi de 20-25 l/mp şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

O astfel de atenţionare a fost emisă şi la ora 10:00, iar în jurul prânzului a plouat torenţial, pe alocuri cu grindină. Institututul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de inundații ce vizează râurile Crișul Repede și Someșul Mic, dar și aflluenții Someșului din județul Sălaj.

"Ca urmare a informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele superioare Crişul Repede şi Someşul Mic (judeţele Bihor, Cluj şi Sălaj) şi afluenţii Someşului din judeţul Sălaj (Almaş, Agriş, Poiana)", transmit reprezentanții INHGA.

În această situație se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră".

 

Comenteaza