Coadă la ajutoarele alimentare. Clujenii se înghesuie să ridice pachetele oferite de Uniunea Europeană FOTO

Coadă la ajutoarele alimentare. Clujenii se înghesuie să ridice pachetele oferite de Uniunea Europeană FOTO
Aproape 200 de clujeni s-au înghesuit marți la un centru de distribuţie al ajutoarelor alimentare gratuite oferite de Uniunea Europeană. Oamenii au așteptat în frig încă de la primele ore ale dimineţii pentru a fi siguri că nu rămân fără alimente.

Unii dintre beneficiari au venit încă de la ora 6, cu toate că distribuirea alimentelor a început abia la 8 şi jumătate. La punctul situat pe Calea Baciului, zarva începe dis de dimineaţă. Iar la ora la care se deschid uşile şi începe procesul de distribuire, cei aproape 200 de oameni îşi aşteaptă rândul.

"Stau aici de mai bine de două ore și jumătate. Am venit dimineaţă devreme, tocmai pentru a ajunge printre primii. Aşa sunt sigur că plec acasă cu produsele şi nici nu am chiar aşa de mult de aşteptat. Ne sunt de mare folos alimentele pe care le primim", spune un bărbat care aşteaptă produsele încă de la 6 dimineaţa.

Cantitatea de alimente de care va beneficia fiecare persoană este ambalată în două cutii, iar o cutie conţine 3 kg de făină albă, un pachet de 400 g de paste făinoase, 2 kg de zahăr, 2 litri de ulei, 3 kg de făină de porumb, 4 conserve din carne de porc, de 300 de grame, trei conserve din carne de vită, de 300 de grame şi o conservă de pate de ficat, de 200 de grame.

Chiar dacă pentru mulţi oameni aceste alimente par doar nesemnificative cantitativ, pentru unii dintre beneficiari, aceste pachete reprezintă o adevărată binecuvântare. De aceste ajutoare beneficiază pensionarii, şomerii şi persoanele cu handicap cu venituri mai mici de 400 de lei.

"Am primit făină, ulei, zahăr, macaroane. Eu una sunt mulţumită, cred că ne sunt de ajutor aceste alimente. Avem o pensie mică, de trei sute cincizeci de lei, abia ne descurcăm cu banii, aşa că orice ajutor ne e de folos", menţionează o femeie.

În acest an, la Cluj-Napoca vor primi ajutoare alimentare aproximativ 15.000 de oameni, iar distribuţia produselor se face în două locaţii. Până acum, în puctele de distrubuire au sosit doar 40% din numărul total de pachete, iar restul urmează să ajungă.

"În municipiul Cluj-Napoca avem peste 13.800 de beneficiari în liste, la care se adaugă cei de pe listele suplimentare. În total estimam undeva la 15.000 de beneficiari. Pachetele cu alimente sunt transportate periodic  în punctele de distribuire, deoarece capacitatea noastră de depozitare nu poate asigura toate pachetele, iar până acum au fost transportate aproximativ 40 la suta din necesarul de cutii", a declarat Aurel Mocan, directorul Direcţiei de Asistență Socială.

Produsele pot fi distribuite de către autorităţi în termen de 30 de zile de la data preluării produselor.

Comenteaza