Clujul, sub pericolul calamităților naturale. Județul NU are rachete antigrindină

Clujul, sub pericolul calamităților naturale. Județul NU are rachete antigrindină

Recent grindina a făcut prăpăd în județ, iar mai multe mesaje RO-ALERT de Cod Portocaliu de furtună, grindină și precipitații abundente au fost emise. Dacă Clujul ar avea rachete antigrindină ar putea fi salvate culturile și grădinile oamenilor.

Dar Clujul nu dispune de rachete antigrindină. Informația o confirmată chiar de Prefectul județului Cluj, Irina Munteanu. Cu alte cuvinte natura se poate dezlănțui în voie, grindina nu poate fi combătută, iar culturile și grădinile oamenilor sunt în pericol în cazul fenomenelor meteo extreme, scrie turdanews.net

Tunurile sonice sau tunurile antigrindină sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii în care se formează grindina, în scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindină este în agricultură, pentru protecția culturilor.

Un tun antigrindină modern este un generator de unde de șoc, care sunt trimise spre norii în care se formează grindina. Un amestec exploziv de acetilenă și aer este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru a mări efectul exploziv.

Din păcate județul Cluj însă, nu dispune de astfel de rachete antigrindină, informația fiind confirmată chiar de Prefectul de Cluj, Irina Munteanu. „La nivelul județului Cluj nu există astfel de sisteme instalate. Am verificat acest aspect începând cu anul trecut, am discutat pe tema asta la nivelul Ministerul Agriculturii.

Autoritatea pentru administrarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor se ocupă de aceste tipuri de investiții, considerabile din câte am înțeles, ei fiind si cei care le monitorizează, operaționalizează și gestionează ulterior. La fel, evaluează la nivelul țării nevoia în acest sens împreună cu ANM.”, precizează Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, citată de Refleqtmedia.ro

În zonele unde sunt lansate rachete antigrindină, protecția culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrăți, potrivit Direcției Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.  

Comenteaza