Clujul, invadat de mii de piese de domino. Cărămizile au unit două piețe din oraș

Clujul, invadat de mii de piese de domino. Cărămizile au unit două piețe din oraș
Două importante piețe centrale din Cluj-Napoca au fost unite sâmbătă după-amiază de nu mai puțin de 3.000 de piese de domino, într-un proiect menit să conecteze fizic şi simbolic diferite spații și comunități ale oraşului.

Mii de cărămizi au împânzit sâmbătă centrul municipiului Cluj-Napoca. Proiectul „Dominouri" este conceput ca o sculptură în mișcare, adaptată special pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentată: șirul de piese de domino format din câteva mii de cărămizi parcurge diferite spații ale orașului, precum străzi, parcuri, clădiri și piețe. Proiectul are un potențial unic de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare și angajament pe care îl presupune.

La Cluj, prima cărămidă a căzut puțin după ora 17. Șirul de domino a luat startul în Piața Unirii și a traversat Piața Muzeului, Parcul I.L. Caragiale, Strada Ferdinand, după care a ajuns la ultima oprire, Piața Mihai Viteazu. În proiect au fost implicați peste 90 de voluntari care au avut grijă de fiecare detaliu, pentru ca evenimentul să iasă "ca la carte", iar mai târziu sute de clujeni s-au bucurat de spectacolul oferit de domino-ul gigantic și s-au deplasat în rând cu piesele pentru a surprinde cât mai bine momentul.

„Ideea de a aduce proiectul aici s-a născut în urmă cu doi ani în contextul platformei Create to Connect. Cluj Dominoes este special pentru noi pentru că este pentru prima dată când aducem proiectul într-un oraș din estul Europei. Implementarea presupune un proces complex și ne bucurăm că putem împărtăși cu clujenii această experiență" a declarat producătorul proiectului Marine Thévenet (Artsadmin).

Dominoes este creat de Station House Opera/Artsadmin (UK) și realizat în cadrul proiectului "Create to Connect" derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt, cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este inclus în calendarul Cluj-Napoca 2015 - Capitală Europeană a Tineretului.

„Considerăm că Dominoes este reprezentativ pentru spiritul propus de proiectul orașului pentru titlul european: conectează diferite spații și comunități din oraș, animează spațiul public clujean, oferă clujenilor ocazia de a se implica într-un proiect artistic și e un prilej de a sărbători împreună" a declarat István Szakáts, președintele Fundației AltArt.

Căștigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki sau Ljubljana.

Comenteaza