Clujul a găzduit a treia ediție a SMART Mobility Cluj. Emil Boc: „2030, anul în care toată flota de transport în comun din oraș să fie electrică”

Clujul a găzduit a treia ediție a SMART Mobility Cluj. Emil Boc: „2030, anul în care toată flota de transport în comun din oraș să fie electrică”

Sâmbătă, pe esplanada dintre BT Arena și Cluj Arena are loc a 3-a ediție a Smart Mobility Cluj, evenimentul dedicat conceptelor de mobilitate urbană sustenabilă.

„Susțin mobilitatea verde, alternativa la mașina tradițională! Mobilitatea verde reprezintă viitorul mobilității, asigură creșterea calității vieții și protejează sănătatea noastră!

În această sâmbătă, pe esplanada dintre BT Arena și Cluj Arena are loc a 3-a ediție a Smart Mobility Cluj, evenimentul dedicat conceptelor de mobilitate urbană sustenabilă. Publicul clujean are astfel oportunitatea să testeze autovehicule electrice și hibrid, biciclete, scutere si trotinete electrice dar și să vizioneze cele mai noi tendințe în materie de mobilitate.

Totodată, în cadrul evenimentului se desfășoară workshop-uri tematice pe soluții de dezvoltare urbană durabilă și prezentări de concepte sustenabile.

Cu această ocazie, am testat câteva soluții inovative de mobilitate și am asistat la prezentarea unor concepte care fără îndoială stau la baza mobilității sustenabile din viitorul apropiat. La ediția din acest an sunt prezenți preponderent producători autohtoni, semn că această componentă de mobilitate sustenabilă ia avânt și în țara noastră.

Mobilitatea „verde” reprezintă o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca, astfel obiectivul stabilit de municipalitate pentru 2030 este ca toată flota de transport în comun din oraș să fie electrică, nepoluantă pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efecte de seră din municipiu și zona metropolitană.” a transmis Primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook. 

Primul autobuz electric românesc, prezentat la Cluj

Clujenii au avut ocazia să vadă primul autobuz electric românesc, sâmbătă, în cadrul Smart Mobility Cluj, pe platforma BT Arena. 

Grupul ATP, controlat de antreprenorul Mircea Cîrț, produce la Baia Mare un autobuz 100% electric cu autonomie minimă de 200 de kilometri. Autobuzul poartă numele ATP Bus e-UpCity, iar autonomia sa poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Are 83 de locuri și o lungime de 12,18 m. Vehiculul are baterii furnizate de CATL, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii și va avea omologare europeană.

La nivel de conectivitate, ATP Bus e-UpCity oferă WI-FI, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Siguranța oferită de e-UpCity este asigurată de sistemul anti-blocare ABS, cel electro-pneumatic (EBS) și cel de control electronic al stabilității (ESC). Vehiculul este dotat și cu sistem de monitorizare pentru spațiul interior. Datele acestuia sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor. 

Prețul vehiculului rămâne încă o necunoscută: „Prețul de achiziție variază în funcție de varianta configurată, de numărul de locuri, de autonomia de transport pentru care se optează, chiar de numărul de autobuze comandate de același client. Prețul va fi dezvăluit după prima vânzare”, s-au mărginit să declare cei de la ATP.

După un prim periplu pe străzile de Baia Mare, reședința ATP Motors, Prototipul Up City a ajuns, în mai 2021, și la Cluj Napoca.

Comenteaza