Clujenii sunt invitați să lupte împotriva risipei. Oferă o nouă viață hainelor din garderobă

Clujenii sunt invitați să lupte împotriva risipei. Oferă o nouă viață hainelor din garderobă

Clujenii sunt îndemnați să dea o nouă viață hainelor – în perioada 13-20 martie. JCI Cluj a amplasat un punct de colectare la Iulius Mall Cluj-Napoca, acolo unde strânge articole de îmbrăcăminte care își caută un al doilea proprietar. În ultimul an organizația clujeană a reușit să colecteze aproape trei tone de haine – o parte dintre ele a fost vândută în scop caritabil, iar o altă parte donată.

“95% dintre hainele care ajung la gunoi ar putea fi refolosite – repurtate sau reciclate. Este ceea ce vrem și noi să demonstrăm și tocmai de aceea îi îndemnăm pe clujeni să facă parte din schimbare. Suntem convinși că cei mai mulți oameni au în dulap haine pe care nu le-au purtat de ceva vreme sau poate chiar niciodată, dar care sunt într-o stare excelentă. Acum e momentul să le scoată din garderobă, iar noi – cei din JCI Cluj – le vom găsi noi proprietari sau le vom reinventa”, spune Ioana Pîrlea, coordonator ReClothing.

Domeniul textil se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume. Majoritatea modalităților de a scăpa de haine implică aruncarea lor la gunoi, ceea ce încarcă mediul cu acest tip de deșeuri toxice în mediul înconjurător. Hainele donate de către clujeni trebuie să fie în stare bună – adică să nu fie rupte sau pătate, menționează reprezentanții JCI Cluj. De asemenea, nu se donează articole de lenjerie.

O parte dintre hainele donate de clujeni în perioada 13-20 martie va fi vândută săptămâna viitoare (23-26 martie), tot la Iulius Mall – în cadrul celei de a șaptea ediții a târgului caritabil #ReClothing (link: https://fb.me/e/3jKUCCVCB). Evenimentul va aduce sesiuni de shopping sustenabil, ateliere de creativitate, întâlniri cu creatorii de conținut și peste 1.000 de articole vestimentare speciale

“De la începutul proiectului ReClothing am reușit să transformăm fiecare haină într-o faptă bună: banii strânși în cadrul târgurilor caritabile au fost direcționați pentru dotarea unor școli cu echipamente IT, pentru amenajarea și funcționarea hub-ului dedicat copiilor ucraineni și pentru campanii umanitare – de exemplu cadouri de Crăciun pentru zeci de copii din medii defavorizate.”, spune Ioana Pîrlea, coordonator ReClothing.
JCI Cluj a creat și două personaje care să portretizeze lupta împotriva risipei: #SustainabilityGangster și #SustainabilityFairy. Ele se regăsesc și pe tricourile puse în vânzare de voluntari în cadrul târgurilor caritabile

Comenteaza