Clujenii, invitaţi să accepte diversitatea pentru a-i ajuta pe oamenii cu sindromul Down GALERIE FOTO

Clujenii, invitaţi să accepte diversitatea pentru a-i ajuta pe oamenii cu sindromul Down GALERIE FOTO
Cei prezenţi în Piaţa Unirii au putut lua parte la o manifestaţie de conştientizare a comunităţii clujene în contextul integrării sociale a persoanelor cu sindrom Down. Zeci de elevi şi studenţi au fost alături de cei care suferă de sindromul Down în centrul oraşului unde preţ de câteva minute au stat să promoveze mesaje pentru implicarea persoanelor cu dizabilităţi în societate.

La evenimentul „Acceptând diversitatea", organizat de Centrul Comunitar Județean au participat şi reprezentanţi din partea Ambasadei Americii, Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, împreună cu soția sa, Jane Thompson, specialist în recuperarea copiilor cu traseu atipic de dezvoltare. Aceştia s-au arătat foarte mulţumiţi de felul în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj îi ajută pe cei cu dizabilităţi.

„Trebuie să facem societatea să înţeleagă contribuţia pe care oamenii cu sindromul Down o pot aduce. Trebuie să extindem orizonturile educaţiei în aşa fel încât oricine se confruntă cu sindromul Down sau orice altfel de dizabilitate să aibă acces la şcoală, să meargă la şcoli cu învăţământ specific pentru ei şi trebuie să ne uităm şi la forţa de muncă şi să deschidem forţă de muncă şi pentru tineri cu dizabilităţi pentru că toţi au abilitatea de a contirbui într-un fel sau altul. Ei toţi vor să înveţe, toţi vor să lucreze, şi toţi, indiferent de sindrom, trebuie să aibă acces către servicii publice, către diferite facilităţi şi în acest mod întreaga societate se poate îndrepta", a spus Jane Thompson.

Abordarea Centrului Comunitar Județean vizează îndreptarea atenției spre diversitate dintr-o perspectivă integratoare, în care să se dezvolte diferite mecanisme şi instrumente necesare în contextul garantării unei educații de calitate pentru viața autonomă.

„Este o zi specială, suntem cu o zi înainte de Ziua Internaţională pentru oamenii cu sindromul Down. În municipiul Cluj-Napoca funcţionează centrul unde beneficiarii cu dizabilităţi printre care şi cei cu sindrom Down au acces la servicii de calitate. Ziua a început într-o notă optimistă cu ateliere de lucru cu tradiţii folclorice de tip terapie educaţională.

Ce a fost deosebit astăzi e faptul că au fost mobilizaţi elevii de la şcolile de masă care au petrecut o dimineaţă împreună cu cei cu sindrom Down şi au fost ca o familie, s-au simţit bine împreună şi fapul că la ora 13:00 totul s-a terminat a însemnat un regret, ceea ce înseamnă că mesajul nostru a ajuns la inima comunităţii, în special la inima copiilor care constituie viitorul.

Manifestarea din Piaţa Unirii credem că va întări mesajul pe care vrem să-l transmitem comunităţii, şi anume că oamenii cu sindrom Down şi nu numai trebuie să fie privţi ca şi egalii noştri şi dorim să fim alături de ei, să le dăm şansele pentru a putea să-şi aleagă tot ceea ce-şi doresc în viaţă", a afirmat Nicoleta Molnar, director adjunct al DGASPC Cluj.

În judeţul Cluj în prezent sunt peste 200 de persoane cu sindrom Down şi în jur de 21.000 de persoane cu dizabilităţi. Sindromul Down este o alterare genetică, ocazionată de prezența celui de al treilea cromozom în perechea 21, care a fost descoperit în 1959 de către cunoscutul cercetător francez Jérôme Lejeune Down, părintele geneticii moderne. Această dizabilitate nu este relaționată cu naționalitatea sau cu condiția economică.

 

Comenteaza