Clujenii au stat la coadă pentru a dona sânge

Clujenii au stat la coadă pentru a dona sânge
Clujenii s-au mobilizat luni dimineaţă şi au mers în număr mare să doneze sânge pentru victimele incendiului care a mistuit un club din Bucureşti.

Oamenii s-au prezentat în număr mare, atât la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS), cât şi la un centrul mobil pus la dispoziţie de o asociaţie care susţine cel mai amplu program naţional de donare de sânge. Impresionaţi de drama sutelor de persoane aflate vineri noaptea în incinta clubului Colectiv din Bucureşti, clujenii s-au mobilizat să îi ajute pe cei care se află pe patul de spital.

"Chiar dacă nu îi cunosc pe cei care au fost implicaţi în incendiu, am ales să vin să donez sânge şi să îi ajut cum pot. Până la urmă, putea să fie oricare dintre noi în locul lor, având în vedere condiţiile din cluburile din toată ţara", a mărturisit unul dintre donatori.

La centrul mobil instalat pe platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca, oamenii au venit să îşi arate sprijinul încă de la primele ore ale dimineţii. Au venit cu peste 50% mai mulţi donatori faţă de o campanie obişnuită, mărturisesc organizatorii.

"După două ore de donare avem câteva zeci de persoane care au donat. A venit foarte multă lume. La ora 08:00 erau 40 de persoane care aşteptau centrul mobil. E bine că au răspuns acestui apel şi suntem plăcut surprinşi că au venit foarte mulţi donatori. Noi, fiind un centru mobil cu doar două paturi de donare, abia putem face faţă fluxului, iar pe cei donează sânge pentru prima dată i-am trimis în CTS, unde li se pot face analize mai amănunţite", a precizat Viorica Toader, de la asociaţia React.

Dacă în restul anului, media donatorilor se situează la 70 pe zi, CTS a adunat acum un număr aproape dublu, după cum estimează conducerea unităţii medicale.

„Au venit mai mulţi, cam dublu faţă de o zi obişnuită şi sperăm că vor fi la fel de mulţi şi în zilele următoare. Cei care vin să doneze pot specifica pentru cine vor să o facă, fie pentru cei din Bucureşti, fie pentru bolnavii din Cluj pentru că şi aici este nevoie de sânge pentru bolnavii din unităţile medicale. Dânşii donează pentru cine vor ei. Dacă Bucureştiul ne va solicita sprijunul, vom ajuta cu tot ce putem", a precizat Adriana Sime, directorul centrului.

Pentru a dona sânge, clujenii se pot prezenta la CTS de pe str. Nicolae Bălcescu nr. 18.

 

Poţi dona sânge dacă:

- ai 18-60 de ani, greutate de 50-100 kg
- nu ai avut probleme majore de sănătate: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă şi de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii
- nu ai suferit în ultimele luni intervenţii stomatologice şi chirurgicale
- nu ai consumat băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore 

Comenteaza