Clujenii au cărţi în bibliotecă, dar nu le citesc. Dâncu: "Cărţile din apartamente au ajuns obiecte de muzeu"

Clujenii au cărţi în bibliotecă, dar nu le citesc. Dâncu:
Clujenii au cărţi în bibliotecă, dar nu le citesc, iar pe la Biblioteca Judeţeană nu dau cu anii, unii nu-i calcă pragul niciodată. "Cărţile din apartamente au ajuns obiecte de muzeu", comentează sociologul Vasile Dâncu.

Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) a făcut un sondaj printre clujeni, ca să arate care e gradul de cultură al oraşului. La întrebarea "Dumneavoastră cât de des citiţi cărţi?", aproape jumătate au bifat răspunsul "o dată sau de două ori pe an, ori niciodată". 18% citesc cărţi o dată sau de două ori pe lună.

Totodată, întrebaţi cât de des au fost în ultimul an la diverse muzee, majoritatea au răspuns că niciodată: 71% nu au fost niciodată la Muzeul Farmaciei, 23% nu au fost la Muzeul Etnografic, 43% nu au călcat pragul Muzeului de Artă, iar la Opera Maghiară şi la Teatrul Maghiar peste 60% au răspuns că nu au fost niciodată. Iese în evidenţă doar Grădina Botanică, unde unul din doi clujeni a fost în ultimul an. "Asta pentru că e un loc de promenadă", explică Dâncu.

În plus, clujenii au fost întrebaţi ce au în casă, iar rezultatele sunt încurajatoare, teoretic: 86% au dicţionare ee limbi străine, 67% au enciclopedii, 45% au instrumente muzicale, 41% au în casă cărţi vechi, valoroase, 19% au colecţii numismatice iar 20% au în bibliotecă peste o sută de cărţi de beletristică.

"M-a surprins un pic numărul celor care au spus că nici măcar n-au ajuns vreodată la bibliotecă", spune Dâncu, cu referire la faptul că 74% dintre repondenţi au spus că nu au fost niciodată în ultimul an la vreo bibliotecă. "Şi m-a surprins nivelul de dotare, inclusiv cu biblioteci şi cărţi, comparativ cu datele legate de cititul de cărţi. Cărţile şi alte lucruri din apartamentele nostre sunt obiecte de muzeu, tot mai puţin folosite".

Comenteaza