Clujenii aglomerează centrele de urgenţe

Clujenii aglomerează centrele de urgenţe
Tot mai mulţi clujeni refuză să meargă la controalele anuale de rutină şi se adresează la medic doar atunci când au probleme de sănătătate.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, acest lucru nu reprezintă o alegere reuşită întrucât prevenirea sau tratarea unei boli în fază incipientă este mult mai simplă decât în stare evoluată. Centrul de permanenţă din cartierul Gheorgheni oferă clujenilor posibilitatea de a se adresa în caz de urgenţă, dar nu preîntâmpină îmbolnăvirea. Cu toate acestea oamenii formează cozi la uşile medicilor de aici. "Eu am aflat de pe net de acest centru şi am decis să vin aici, nu la Urgenţe, pentru că acolo e mereu aglomerat. Din câte văd, nici aici nu e puţină lume, dar e mai bine. În general, nu merg la medic decât atunci când nu mă simt bine, nu văd necesitatea", spune Germina, studentă. O altă doamnă a venit cu fetiţa de aproape trei ani.

"A răcit şi de-asta am venit la doctor. Nu prea obişnuiesc să o duc la tot felul de controale. Dacă se simte bine, nu cred că are rost să o stresez. Este a doua oară când mă prezint la centrul de permanenţă şi vin aici pentru că îmi este mai aproape de casă", ne-a declarat Elena. Medicii de la Centrul Medical de Permanenţă menţionează însă că ajutorul oferit aici în cazuri de urgenţe ajută la ameliorarea stării de sănătate, dar necesitatea de a efectua controlul anual este una indiscutabilă, pentru că în acest mod mulţi pacienţi pot evita îmbolnăvirea şi nici nu ar mai fi atât de aglomerate sălile urgenţelor, care se întâmplă să adune sute de persoane timp de 24 de ore.

 

Comenteaza