Cluj: Reţetă străveche pentru ouăle de Paşte

Cluj: Reţetă străveche pentru ouăle de Paşte
Ouăle se vopsesc din timp, mai ales la ţară, acolo unde oamenii dedică întreaga săptămânii pregătirii marii sărbători.

La ţară, cu sărbătorile nu este de glumit. O familie de gospodari pregăteşte din timp ouăle roşii, prăjitura şi pasca. Friptura de miel se prepară abia sâmbătă, ca să fie proaspătă şi rumenă duminică, la masa de Paşti.

Doamna Marioara, din Gilău, ne-a arătat pas cu pas cum se fac ouăle roşii. Nu e o reţetă secretă, dar farmecul ei este că se transmite din mamă în fiică.

"Aveţi nevoie de ouă, neapărat de casă, ne atrage atenţia doamna Mărioara, de câteva frunze culese de pe câmp, de coji de ceapă roşie, care dau culoare ouălor, de ciorapi de damă şi de slănină. Ouăle se lasă la fiert zece minute", spune ea.

O familie de la ţară înroşeşte cel puţin 30 de ouă. Acestea se ciocnesc duminică, după ce fiecare membru al familiei a luat Paşte, conform datinii. O mare parte dintre ouăle roşii rămân însă în coşuleţ până luni, când la familiile cu fete necăsătorite sunt aşteptaţi udătorii.

 

Comenteaza