Cluj: Prefectul a cerut o listă a bisericilor de lemn la care s-au făcut intervenții nepotrivite și ilegale

Cluj: Prefectul a cerut o listă a bisericilor de lemn la care s-au făcut intervenții nepotrivite și ilegale
Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a cerut vineri specialiștilor Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu întocmirea unei liste cu acele biserici de lemn asupra cărora s-au făcut intervenții brutale, de genul montării ferestrelor din termopan.

Potrivit prefectului, constant se fac sesizări, care vin din partea specialiștilor sau a oamenilor obișnuiți, care observă intervenții nepotrivite, care duc la mutilarea bisericilor din lemn.

'Lista aceasta ne va produce surprize neplăcute, în primul rând că vor fi monumente istorice, biserici din lemn la care s-a intervenit brutal și o să fie o mare dezamăgire pentru noi.Trebuie să găsim soluții să revenim la situația inițială. Și mai sunt altele la care cerem inventarul pentru a proteja monumentele, să nu intervină asupra lor. Vrem să lucrăm preventiv, pentru că degeaba intervii după ce s-au pus geamuri termopan și s-a intervenit cu termoizolație de polistiren', a explicat presei prefectul Gheorghe Vușcan, după ședința de Colegiu Prefectural, citat de agerpres.ro. 

La rândul său, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, Victor Cubleșan, a precizat că singurul caz deosebit cunoscut în Cluj este cel al bisericii din satul Cutca, comuna Sânmărtin, la care au fost montate geamuri termopane.

'S-a constatat pe teren că s-au făcut intervenții și s-a plasat tâmplărie de termopan în interior și exterior. Este o intervenție neavizată și ilegală, care distruge atât aspectul monumentului, cât și tehnic, pentru că învelește monumentul în plastic și nu îi permite să respire, ceea ce pe termen lung duce la distrugere', a declarat Cubleșan.

Acesta a afirmat că a biserica din Cutca este singurul exemplu grav din județ, însă sătenii fac diferite intervenții considerate nepotrivite, cum ar fi montarea de șindrilă debitată mecanic sau diferite alte practice nepotrivite. În plus, spune Cubleșan, de cele mai multe ori preoții și meșterii nu știu că pentru intervențiile la un asemenea monument este necesar un proiect și consultarea specialiștilor.

'Este nevoie de oameni calificați pentru că toate aceste biserici, pentru că, să fim serioși, acum 100 de ani nu erau întreținute de specialiști ai Ministerului Culturii, erau întreținute de meșteșugari care știau meseria foarte bine. Și atunci sătenii fac după cum cred ei de cuviință, ceea ce duce la tot felul de aberații, pentru că multe intervenții sunt făcute cu bune intenții, dar duc la efecte contrare pentru că lumea nu știe de fapt ce face', a spus Cubleșan.

Atât directorul DJCP Cluj, cât și prefectul au subliniat că în unele cazuri este dificil de tratat cu localnicii și autoritățile locale, pentru că sunt neinformați. Prefectul a precizat că acest demers al întocmirii listei monumentelor din lemn cu probleme nu are ca scop amendarea celor responsabili, ci o mai bună cunoaștere a situației reale.

 

Comenteaza