CLUJ ESTE EUROPA? Borda: Dezvoltarea urbană a Clujului este generată de specula imobiliară

CLUJ ESTE EUROPA? Borda: Dezvoltarea urbană a Clujului este generată de specula imobiliară
Mai mulţi specialişti vor răspunde, în cadrul unei campanii ziuadecj.ro, la întrebarea CLUJ ESTE EUROPA? Unul dintre aceştia este arhitectul Adrian Borda.

Arhitectul Adrian Borda, de la Catedra de Proiectare şi Urbanism din cadrul Facultăţii de Arhitectură, a analizat Clujului anului 2011. A găsit, din păcate, destule lucruri care fac din oraşul nostru unul nu îndeajuns de european.

"Ar trebui să avem un spaţiu public mai complex amenajat. Spaţiul public este într-o stare proastă. Am asfaltat străzi, am pus semafoare, ne-am bătut capul cu traficul, dar trotuarele sau pistele de biciclete sunt în delăsare. Proasta funcţionare a spaţiului public se vede limpede, nu doar în centru, ci pe tot teritoriul oraşului.

Modul de a circula în oraş este iarăşi neeuropean, iar asta ţine de locuitori. Folosim puţin mijloacele de transport. Nu vom putea utiliza maşinile la nesfârşit, să transformăm centrul într-o mare parcare. Mijloacele de transport nu sunt extraordinare, dar sunt decente. Când vom avea un PIB mai mare, vom putea avea şi autobuze mai bune.

Modul de dezvoltare urbană a Clujului este complet scăpat din mână. Dezvoltarea urbană este generată de specula imobiliară, care este permisă. Peste tot în lume specula imobiliară este inhibată, controlată, condiţionată, impozitată, pentru că este un fenomen extrem de negativ. Această temă ne scoate de asemenea dintr-un cadru european. Pe termen lung, această situaţie va duce la costuri dezastruoase pentru municipiu, iar calitatea locuirii are şi ea de suferit.

Centrul oraşului a arătat mereu european şi există o politică de reabilitare care merge înainte. Din păcate, deocamdată preferăm să vopsim faţadele, ceea ce reprezintă o formă de a ascunde alte necazuri. Ar trebui să se intre în substanţă,dar e şi o problemă de resurse. Administraţia nu ar trebui neapărat să suporte aceste cheltuieli, ci să stimuleze prin atragerea de resurse în pateneriate public-privat. Există posibilităţi şi în condiţii de sărăcie.

Faţadele clădirilor din centru poate că sunt patinate sau scrorojite, dar asta nu se compară cu ceea ce se întâmplă la parter. Spaţiile comerciale nu respectă niciun fel de reguli: design prost, fără integrare, cârpeli, gresii puse aiurea, improvizaţii în dispreţul legii. Fiecare îşi face de cap în nepriceperea lui. Noi investim în distrugeri. Zeci de milioane de euro creează un efect negativ, în loc de unul pozitiv. Tot centrul este un şantier, iar 90% din lucrări sunt ilegale, fără autorizaţie", a declarat Adrian Borda.

 

Comenteaza