Clipe de groază pentru 116 persoane. O aeronavă a ieșit de pe pista aeroportului Cluj. Reacții FOTO

Clipe de groază pentru 116 persoane. O aeronavă a ieșit de pe pista aeroportului Cluj. Reacții FOTO
116 de persoane aflate într-un avion care efectua o cursă de la București la Barcelona au trecut prin clipe de groază în această dimineață. Aeronava a ieșit de pe pista Aeroportului Internațional Cluj-Napoca.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 07:50, iar avionul, aparținând companiei Blue Air, avea programată o escală la Cluj. În el se aflau 110 pasageri, alături de 6 membri ai echipajului. În momentul aterizării piloții au pierdut controlul aeronavei, care a ieșit circa 10 metri de pe pista de 2.100 m, la capătul dinspre oraş al acesteia. Din fericire, niciuna din cele 116 de persoane care se aflau la bordul ei nu a fost rănit. 

Doi dintre pasageri au afirmat, într-o intervenție în direct la postul TV Digi24, că avionul a derapat întrucât pista de plină de zăpadă. Ambii au confirmat că niciuna din persoanele aflate în interiorul acestuia nu a fost rănită, însă o parte dintre ele au suferit atacuri de panică.  Același lucru l-a afirmat un pasager și la Realitatea TV. 

"Aterizarea a fost perfectă, dar e o mare minciună, pista nu a fost deszăpezită. Zăpada a fost pe toată pista, din cauza zăpezii vă dați seama ce tragedie se întâmpla, mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat teferi. Ne-au ținut 40 de minute în aeronavă, ne-au ținut în aeroport, nimeni nu a ieșit să dea vreo explicație", a afirmat el.

"Aeronava a aterizat, toată lumea este în regulă, nu a fost niciun incident. E un pic zăpadă mai multă", a spus Dorina Radu, operatoarea de la centrala telefonică. "Nu am văzut că avionul a ieșit de pe pistă, sunt într-un birou închis", a adăugat ea. Reporterul ZIUA de CLUJ a rugat-o pe doamna Radu să îi facă legătura la departamentul de Relații Publice, unde a răspuns Daniela Purdea. "Îmi cer scuze, m-am ocupat de altceva. Vă rog să vorbiți cu domnul Pop, directorul operațional", a afirmat ea. După trei minute, a revenit cu un telefon, comunicând că "într-adevăr, a avut loc un incident, dar vă rog să sunați la cineva din conducere".

Într-o intervenție la postul Realitatea TV, directorul aeroportului, David Ciceo, a afirmat că în momentul aterizării condițiile de pe aeroport erau decente. 

"Aeronava nu e avariată, pasagerii au fost debarcați în siguranță. Condițiile de aterizare erau bune în momentul aterizării. Gradul de frânare se măsoară între 1 și 5, 5 este cel mai bun când pista este uscată , în momentul aterizării gradul de aterizare era 3, se cunoșteau condițiile, la 1 și 2 este interzisă aterizarea, la frânare 3 se poate ateriza", a afirmat el.

De asemenea, el a specificat că întregul incident va fi analizat de o comisie specială, precizând că în momentul de față aeroportul este închis. 

"O comisie de la transporturi o să analizeze situația. Aeroportul este inchis, vor fi afectate două zboruri Tarom care urmau să aterizeze, în aproximativ trei ore o să scoatem aeronava de pe pistă astfel încât să redeschidem aeroportul", a adăugat el.

Oficialii companiei Blue Air au transmis presei că aterizarea s-a făcut în condiții dificile, pe suprafața pistei fiind depusă zăpadă.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni - Cluj - Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor, depășind cu aproximativ 5-10m suprafața pistei.  Aterizarea s-a efectuat în condiții meteo dificile, ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", au afirmat ei.

Totodată, conducerea Blue Air a confirmat faptul că în caz a fost deschisă o anchetă: "toți pasagerii au fost debarcați în condiții normale, aceștia fiind transferați în terminalul de plecări unde primesc suport din partea companiei sși a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de catre CIAS (Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile)".

În prezent, cei 110 pasageri se află în incinta aeroportului și așteaptă să afle cum vor ajunge la Barcelona. 

În urma incidentului traficul aerian de pe aeroportul clujean a fost grav perturbat, cele două curse spre București, programate să ajungă la 8:40, respectiv 09:10, fiind deviate spre Aeroportul Internațional Sibiu, iar cele două zboruri spre Viena, de la 13:20, fiind anulate. 

În același timp, au fost anulate și cursele de la Viena, ce trebuiau să decoleze la 09:05, în timp ce zborul spre Aeroportul Otopeni, de la 09:35, are întârziere.

Comenteaza