Clădire monument istoric cu lifturi exterioare din sticlă

Clădire monument istoric cu lifturi exterioare din sticlă
Două lifturi exterioare vor fi construite la Clinica de Ginecologie I de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în cadrul unui proiect de reabilitare a clădirii.

Reabilitarea Clinicii de Ginecologie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj a început în luna ianuarie a acestui an, fiind finanţată de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) şi de Banca Mondială cu 3,5 milioane de euro. Proiectul pentru renovarea clinicii prevede şi amplasarea a două lifturi din sticlă în exteriorul clădirii.

"În cadrul proiectului de reabilitare se fac două lifturi exterioare, s-a făcut un lift interior, se refac toate instalaţiile, saloanele şi se reface toată secţia de neonatologie", a declarat Cristiana Ciortea, managerul SCJU Cluj. Lucrările pentru reabilitarea Clinicii de Ginecologie I au demarat în luna ianuarie a acestui an şi au ca termen de finalizare luna octombrie a anului 2012. Cu toate că spaţiile de pe strada Clinicilor în care funcţionează SCJU sunt considerate monumente istorice, fiind construite la sfârşitul secolului al XIX-lea, clădirii Clinicii de Ginecologie I urmează a-i fi ataşate două lifturi moderne din sticlă. "Este voie să se facă lifturile exterioare. Avem un aviz de la Comisia Monumentelor Istorice (CMI), altfel nu le făceam. Proiectarea s-a făcut în conformitate cu cerinţele avizului de la comisie", a precizat Cristiana Ciortea.

Fostul ministru al Sănătăţii, Attila Cseke, a semnat în luna septembrie a anului trecut contractul pentru modernizarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie de la SCJU, care are un cost de 3,5 milioane de euro. Conform unui comunicat al MSP, suprafaţa reabilitată este de 4.400 de metri pătraţi, iar lucrările includ "recompartimentarea secţiilor pentru a se asigura fluxurile şi circuitele funcţionale necesare desfăşurării activităţii". De asemenea, proiectul prevede reabilitarea instalaţiilor electrice, a instalaţiilor de gaze medicale pentru oxigen, aer comprimat sau vid, a instalaţiilor de încălzire sau ventilaţie, a instalaţiilor sanitare, precum şi construirea a două ascensoare noi.

Arhitectul Adrian Borda, de la CMI, a confirmat existenţa avizului pentru construirea celor două lifturi. "Există o autorizaţie. Ei aveau neapărată nevoie de lift şi a fost o discuţie lungă la CMI. Discuţiile au început încă din anul 2008", a declarat Borda. CMI şi SCJU au făcut un compromis pentru acceptarea construcţiei lifturilor. "Domnii doctori au insistat foarte mult şi s-au acceptat lifturi exterioare din sticlă. Pe o clădire monument se pot adăuga segmente moderne în teorie. A fost făcut un compromis", a explicat Borda. O idee a fost crearea lifturilor în interiorul clădirii, însă astfel ar fi fost redus spaţiul clinicii. "Lifturile vor fi din sticlă. O să fie structuri independente. Nu e ideal, dar nici imposibil. Şi în străinătate găsim corpuri noi, piese tehnice lângă monumente. Ei s-au angajat că o să facă un design deosebit şi şi-au dorit lifturi din sticlă pentru că li s-a părut că e foarte important şi că le aduc prestigiu", a precizat arhitectul.

 

Comenteaza