Cine sunt cei care au ars de vii în incendiul de la ATI/ ISU Neamț: Spitalul are autorizaţie de incendiu mai veche de 30 de ani

Cine sunt cei care au ars de vii în incendiul de la ATI/ ISU Neamț: Spitalul are autorizaţie de incendiu mai veche de 30 de ani

Opt persoane care se aflau pe secția ATI au murit pe loc, sâmbătă seara, în incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamț, iar două ulterior, în timp ce erau transferate la Unitatea de Primiri Urgențe.

În cele două secții ATI afectate de incendiu se aflau 16 pacienți cu COVID-19. Zece dintre aceștia au murit.

Șapte dintre cei zece pacienți decedați în urma incendiului de la Spitalul din Piatra Neamț erau bărbați, iar trei erau femei, cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani, a anunțat duminică dimineața Unitatea Medicală într-un comunicat de presă.

Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani, iar trei dintre aceștia se află în stare gravă.

Spitalul, autorizație de securitate la incendiu de mai bine de 30 de ani

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

La momentul construirii spitalului judeţean din Piatra Neamţ, acesta a respectat legile şi reglementările în vigoare. Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la neonatologie şi cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu. Spitalul este construit înainte de anii '90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit, a spus locotenent Irina Popa, purtător de cuvânt, ISU Neamţ, conform Mediafax.

Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 10 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului. Etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost inaugurat în 1935, iar în cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în spital miliar, potrivit site-ului mesagerulneamt.ro. Spitalul nou s-a dat în folosiţă în 1973, care are toate secţiile chirurgicale, potrivit aceleiaşi surse.

Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi şi fostul şef al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, spune că Spitalul de Urgenţă Neamţ nu avea oameni pregătiţi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, la ultima evaluare.

"Trebuie periodic să se facă simulări de evacuare, iar în momentul în care se face evaluarea în sensul acreditării se face o astfel de simulare de evacuare împreună cu ISU. Spitalul din judeţul Neamţ încă nu a fost acreditat în ciclul doi de acreditare, când s-a introdus acest mecanism de evaluare, presimulare, el urma, urmează să fie acreditat prin luna martie, dacă nu mă înşel eu", a declarat Vasile Cepoi, şeful DSU Iaşi. 

Oficialii ISU nu ştiu dacă persoana responsabilă de prevenirea situaţiilor de urgenţă se afla în spital la momentul producerii incendiului şi nici câte persoane se aflau în spital.

Comenteaza