Cine este pilotul care a reuşit catapultarea din MIG-ul prăbuşit ieri? Locuieşte în Cluj-Napoca şi a studiat la Atena

Cine este pilotul care a reuşit catapultarea din MIG-ul prăbuşit ieri? Locuieşte în Cluj-Napoca şi a studiat la Atena
| Foto: Playtech.ro

Andrei Criste, pilotul care reuşit catapultarea din MiG-ul care s-a prăbuşit ieri, are 37 de ani şi este locotenent-comandor. El este din Cluj-Napoca şi ca aviator are o experiență mare, cu studii la Atena. 

După ce pilotul a reuşit catapultarea din MIG-ul care s-a prăbuşit ieri, lângă Reghin, medicii l-au internat de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat imediat. Doctorii au constatat că viața sa nu este în pericol și au autorizat transferul pacientului. Acesta a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, acolo unde va primi tratament de specialitate și unde va face și recuperarea.

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 şi are o experienţă de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operaţional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Bărbatul este din Cluj-Napoca și este absolvent al Liceului Militar din Câmpulung Moldovenesc. A susținut mai multe teste de aptitudini în clasa a XII-a și se pregătea pentru cursurile Academiei „Henry Coandă” de la Brașov.

A aplicat în cele din urmă la o instituție din Grecia. A fost nevoit să învețe greaca de la zero. „După două-trei luni ajunsesem să înţeleg ce se vorbeşte în jurul meu, iar după ce am terminat cursul de limba greacă am pus dicţionarele la păstrare. Nu am mai avut nevoie să le deschid”, a spus Andrei Criste pentru Adevărul.

Patru ani de zile a studiat la Academia Forțelor Aeriene de la Atena și în ciuda barierelor lingvistice s-a calificat în meseria de pilot militar. A acumulat 170 de ore de zbor pe avioane apropiate ca performanţe de cele folosite pentru şcoală în România. În anul 2008 s-a întors în țară, apoi a continuat să învețe la Școala de Aplicație de la Boboc. „Nu mi-a fost greu. Nu am fost nevoit să mă adaptez pentru că nu eram străin de armata din România. A fost o reacomodare. Petrecusem deja patru ani în liceul militar”, adăugat acesta.

„Am văzut destul de multe în viaţă ca să spun acum asta nu îmi place. Nu mă mai surprind multe. Pot spune însă că nu-mi place băutura. Nu am fost niciodată adeptul băuturilor alcoolice. Foarte rar savurez câte un pahar de vin alb, al doilea este deja prea mult”, spunea pilotul despre el, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza