Cine e clujeanul care vrea să fie judecător la CEDO

Cine e clujeanul care vrea să fie judecător la CEDO
Un clujean a fost ales pe lista scurtă, de doar trei persoane, pentru a ocupa din toamnă fotoliul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din partea României.

Este vorba de Florin Streteanu, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai".

Florin Streteanu a absolvit Facultatea de Drept a UBB Cluj în 1995 şi, trei ani mai târziu, acesta îşi dădea şi doctoratul în Drept Penal la aceeaşi universitate. A absolvit trei cursuri şi la Facultatea Internaţională de Drept Comparat din Strasbourg, în 1995, 1997 şi 1999. Este titular la cursurile de drept penal general, drept penal şi drept penal comparat, ultimele două la nivel de master.

Până să câştige concursul pentru decanatul facultăţii, în martie 2012, Streteanu a fost prodecan al Facultăţii de Drept din 2006, a fost cancelar general al UBB între 2004 şi 2006 şi cancelar al Facultăţii de Drept între anii 2000 şi 2004.

Streteanu se află pe lista scurtă înaintată de comisia de selecţie a Ministerului Justiţiei pentru candidatura de judecător la CEDO, alături de Iulia Motoc şi Bianca Guţan.

Lista a fost înaintată Guvernului pentru aprobare şi trimitere către Parlament. Ulterior lista va fi înaintată de Guvern Consiliului Europei. Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei dintre cei trei candidaţi propuşi de Guvernul României.
Mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan, se încheie în 16 decembrie.

 

 

Comenteaza