Cinci candidaţi se bat pentru funcţia de rector al UBB

Cinci candidaţi se bat pentru funcţia de rector al UBB
Universitarii Ioan Aurel Pop, Daniel David, Radu Decebal Ciurchea, Cristina Ciumaş
şi Enikö Vincze sunt candidaţii oficiali la şefia Universităţii Babeş-Bolyai.

Primilor trei înscrişi li s-au adăugat ieri, în ultima zi în care se mai puteau depune candidaturi, încă două aspirante la postul de rector: Cristina Ciumaş, singura anunţată de Biroul media al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), precum şi o candidată nouă, Enikö Vincze.

Noua candidată predă antropologie şi studii de gen la Facultatea de Studii Europene a UBB, iar programul său are ca titlu "Managementul schimbării pentru o uni(multi)versitate de calitate şi bun public recunoscut". "Cred că acest cuvânt redă cel mai bine specificul UBB", a explicat candidata, pentru ZIUA de CLUJ. Planurile sale au în vedere mai întâi valorificarea multitudinii de specializări ale instituţiei şi apoi găsirea unei soluţii prin care evaluările facultăţilor să nu fie făcute pe criterii financiare. Un alt obiectiv din program este promovarea UBB ca vector de dezvoltare durabilă a oraşului, care să contribuie la îmbunătăţirea vieţii şi la lupta împotriva sărăciei şi rasismului. "Susţin ideea democratizării relaţiei dintre rector şi Senatul universităţii. Dacă voi fi rector voi iniţia un fel de dezbateri, dialoguri cu comunitatea academică, pentru că vor trebui luate multe decizii dificile, care privesc pe toată lumea şi nu sunt prea plăcute, cum sunt cele de eficientizare financiară a universităţii la toate nivelurile", a precizat Enikö Vincze. Aceasta crede că universitatea va fi avantajată de faptul că pentru funcţia de rector candidează persoane din domenii diferite şi speră că va atrage de partea sa votanţii care apreciază programul său şi faptul că "sunt o persoană autonomă, care ia decizii libere, nu depinde de o linie sau de alta".

Tot pe independenţă mizează şi Daniel David, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, primul care şi-a mediatizat programul de candidatură la funcţia de rector. "Mă bazez pe marea masă din UBB, alcătuită din cei care nu au interese sau preferinţe politice. Dacă nu reuşesc să îi atrag pe ei de partea mea, voi eşua lamentabil", a mărturisit David în urmă cu o săptămână. "Universitatea trebuie depolitizată. În România, grupurile politice s-au implicat şi se implică constant în alegerile universitare, mai mult sau mai puţin transparent, distorsionând mediul academic şi antagonizându-ne unii cu alţii. A sosit vremea să intrăm în normalitate şi cred sincer că, prin ceea ce reprezint şi prin modelul de universitate pe care îl propun, putem reda universitatea universitarilor!", arată Daniel David în program.

Ioan Aurel Pop propune prin programul său "promovarea Universităţii în acord cu esenţa sa de comunitate a profesorilor şi studenţilor şi de democraţie a spiritului creator, deschis spre Cetate". Sunt menţionate apoi reevaluarea rolului educativ al instituţiei, încurajarea continuă a cercetării şi creaţiei originale sau reducerea regiei de 25% din valoarea contractelor, reţinută de UBB. Se mai doreşte construirea de spaţii de locuit pentru studenţi şi angajaţii tineri, pe terenurile UBB. Figurează în program, de asemenea, evaluarea patrimoniului universităţii sau "ridicarea statutului social al corpului academic şi studenţilor la rangul de adevărată elită a comunităţii".

Cristina Ciumaş de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, promite în programul depus la UBB "regândirea ofertei educaţionale, a activităţii de cercetare ştiinţifică, restructurarea şi motivarea resursei umane, accentuarea importanţei managementului financiar, a managementului administrativ pe linia gestionării eficiente a resurselor, a eficientizării tuturor activităţilor, revitalizarea relaţiilor UBB cu comunitatea şi cultivarea în cadrul comuntităţii noastre a unui spirit academic autentic, întemeiat pe încredere şi dialog".

Candidatul Decebal Radu Ciurchea, de la Facultatea de Fizică, mizează pe identificarea de talente şi idei noi şi este de părere că "UBB are nevoie de o revizie". Ciurchea crede că ar trebui sprijinite cadrele didactice care "deţin metode proprii, inventate de ei, care pot atrage studenţii şi îi pot instrui să facă faţă cerinţelor mondiale actuale". O altă idee susţinută de profesorul de la Fizică este dezvoltarea ştiinţelor aplicate. "La UBB nu există medicină sau inginerie, pe considerentul că se predau la alte universităţi. O universitate trebuie să aibă toate preocupările", este de părere candidatul.

Alegerile pentru desemnarea rectorului UBB vor avea loc în 1 martie, iar în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în data de 8 martie.

 

 

Comenteaza