Centre de urgenţă pentru hemoragiile gastrice

Centre de urgenţă pentru hemoragiile gastrice
Medicul Marcel Tănţău, de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, solicită Ministerului Sănătăţii crearea unor centre de urgenţă pentru hemoragiile digestive.

Peste 1.000 de persoane au avut nevoie de intervenţii medicale la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) "Octavian Fodor" din Cluj în acest an ca urmare a unor hemoragii gastrice. Pentru ca bolnavii să poată fi trataţi corespunzător şi la timp, medicul Marcel Tănţău a trimis la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) o propunere prin care cere crearea unor centre de urgenţă pentru hemoragiile gastrice.

"Vrem să avem un program naţional de hemoragii digestive. Noi am depus acest program pe masa ministrului pentru că mor încă, stupid, români de la accidente hemoragice care ar putea să se rezolve destul de uşor", a declarat Marcel Tănţău, medic specialist în gastroenterologie la IRGH. Proiectul pentru crearea unor centre de urgenţă care să trateze hemoragiile digestive care au la bază ulcerul, consumul excesiv de medicamente antiinflamatoare, cancere, esofagite, ciroze sau de varicele esofagiene a fost trimis la MSP în această toamnă.

"În acest program vor fi între 10 şi 14 centre dotate cu endoscopie de urgenţă, cu un set de instrumentar care să fie ataşat unor secţii de primire specializate, unde să fie gărzi de gastroenterologie. Aceste centre trebuie să existe pentru că sunt tineri care fac un ulcer hemoragic şi care ar avea şansa să fie trataţi în câteva minute", a adăugat Tanţău. Medicul a estimat un buget pe care MSP l-ar putea aloca pentru proiect.

"Bugetul pe care l-am solicitat pentru aparatură se ridică la aproape 700.000 de euro, iar consumabilele ar costa, pe an, în jur de 400.000 de euro pentru toată ţara. Deocamdată, nu am primit nici un răspuns de la MSP. La IRGH s-au adresat peste 1.000 de hemoragii digestive pe care noi le-am deservit", a explicat medicul. Reprezentanţii MSP susţin că în anul următor va avea loc o schimbare cu privire la programele naţionale de sănătate.

"Ministerul Sănătăţii intenţionează să despartă programele curative de cele de prevenţie. Programele curative o să fie gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar cele de prevenţie, de MSP. În 2012 o să încercăm să schimbăm structura acestor programe. Nu ştiu dacă se va lua o decizie vizavi de acest program", a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MSP. Hemoragiile digestive sunt tratate în prezent în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca şi Craiova.

 

Comenteaza