Cele mai răcoroase zone din ţară, pe timp de caniculă, sunt la Cluj. Vezi unde

Cele mai răcoroase zone din ţară, pe timp de caniculă, sunt la Cluj. Vezi unde
Pe vreme de caniculă, când indicele de confort termic este depăşit în toată ţara iar Administraţia Naţională de Meteorologie a instituit încă de ieri o avertizare cod galben, în Cluj se înregistrează două dintre cele mai răcoroase zone din ţară.

Administraţia Naţională de Meteorologie calculează de mai multe ori pe zi indicele de confort termic în zeci de puncte din ţară, pe baza măsurătorilor efectuate de staţiile meteo. Dacă în Cluj-Napoca indicele termic era în această dimineaţă la ora 11 de 75 de unităţi iar la Turda de 74, în Vlădeasa şi Băişoara indicele era printre cele mai scăzute din ţară - 66 şi respectiv 69. Valorile sunt mai scăzute, în ţară, doar la Întorsura Buzăului - 61 şi respectiv 63 de unităţi, pe vârful Semenic - 65 de unităţi, sau în zona Vârful Omu - 54 unităţi.

Temperatura şi umiditatea sunt măsurate, în Cluj, în şapte puncte - în Cluj-Napoca, Dej, Turda şi Huedin, respectiv în Băişoara şi muntele Vlădeasa, unde sunt amplasate două staţii. "Băişoara şi Vlădeasa sunt zone de munte şi de aceea e mai răcoare. În zonele de munte din ţară unde valorile sunt mai mari decât e aici e mai multă umezeală", a explicat meteorologul de serviciu al Centrului Regional Meteo Transilvania, Bianca Feşnic, pentru ziuadecj.ro.

Indicele de confort termic este un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă - mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă din aer - pentru a determina temperatura aparentă, cea resimţită de corpul uman. În mod normal corpul se răceşte prin transpiraţie, proces în cadrul căruia apa se evaporă iar căldura reţinută se diminuează. Când umiditatea relativă este ridicată, rata de evaporare a apei din organism se reduce, proces care se traduce într-o răcire mai lentă a corpului, care reţine mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat. Punctul critic este de 80 de unităţi.

Comenteaza