Cei mai premiaţi profesori din UBB
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj a oferit ieri 69 de diplome de excelenţă profesorilor care conduc cele mai performante grupuri de cercetare ştiinţifică, de cercetare şi servicii sau programe de masterat ale UBB.
între premianţi s-a numărat rectorul Andrei Marga, prorectorul Şerban Agachi, prorectorul Luminiţa Silaghi Dumitrescu, profesorul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei sau conferenţiarul Felicia Marga, şeful Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA).
“Cei care primesc aceste diplome sunt obligaţi să intre rapid în competiţia internaţională, să fie excelenţi nu numai în România, ci şi în plan european, internaţional”, a declarat Andrei Marga. Criteriile care au stat la baza selecţiei premianţilor au ţinut de noutatea programelor pe care aceştia le conduc.
“Excelenţa prin definiţie înseamnă recunoaştere internaţională cât mai mare. Toţi cei care vor fi excelenţi vor fi sprijiniţi inclusiv financiar de către universitate. Ca să fii excelent trebuie să fii autorul unei creaţii originale şi apoi acea creaţie să fie recunoscută internaţional”, a precizat rectorul.
Potrivit reprezentanţilor UBB, în concursul pentru acordarea diplomelor de excelenţă s-au înscris aproximativ 1.500 de persoane. “Luna aceasta şi cea viitoare vom discuta care e forma de sprijin pe care o vom acorda. Sperăm ca săptămâna viitoare să putem acorda şi diplome pentru personalităţi de excelenţă după admitere pentru că atragerea de studenţi e şi ea crucială”, a precizat Marga.
între universitarii premiaţi la categoria “grupuri de cercetare ştiinţifică” s-a aflat profesoara Maria Tomoaia-Cotişel, directorul Centrului de Chimie Fizică al UBB. Aceasta împreună cu colegii săi studiază posibilitatea prin care ar putea crea un material care să înlocuiască oasele: “împreună cu colegii mei ne ocupăm de nanostructuri deosebit de valoroase pentru generarea ţesuturilor osoase şi avem colaborare cu profesorul Gheorghe Tomoaia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj-Napoca. Pe mapamond nu există substitut de os şi din acest motiv există o competiţie fantastică pentru a descoperi un nou material care să imite osul, care este cel mai înalt nanocompozit dus la perfecţiune de Dumnezeu în lume. Noi ne zbatem acum să descifrăm structura acestui nanocompozit - osul - şi să facem materiale care să îl substituie”, a declarat Maria Tomoaia.
Profesorul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie, a primit o diplomă de excelenţă pentru activitatea Institutului Internaţional de Studii Avansate de Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată unde se fac tratamente cu ajutorul unui cub virtual.
“De când am deschis clinica (februarie 2010 – n. red.) am avut peste o sută de pacienţi. Nu orice pacient trebuie tratat cu realitate virtuală şi cu acel cub virtual. Ştim că pentru atacuri de panică eficienţa este în jur de 90%, pentru depresie de 60-70%. Cele mai multe cazuri au fost de tulburări de anxietate, fobia de a vorbi în public, fobia socială şi atacurile de panică”, a precizat Daniel David. El va solicita universităţii fonduri pentru încheierea lucrărilor la platforma de roboterapie şi psihoterapie prin realitate virtuală.